TAPETSERTE PALLEN: Det ble helnorsk på pallen etter søndagens jaktstart.
TAPETSERTE PALLEN: Det ble helnorsk på pallen etter søndagens jaktstart. Foto: Meek, Tore

Trippel norsk på jaktstarten

Nok en gang sto seieren mellom Sjur Røthe og Didrik Tønseth. Men denne gangen var det rollebytte. Emil Iversen sørget for at det ble trippel norsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Didrik Tønseth havnet noen få sekunder bak Sjur Røthe på lørdagens 15 kilometer friteknikk.

På søndagens jaktstart, var rollene byttet om. De to gikk sammen i front hele løpet, og gjorde opp om seieren på oppløpet.

Der var trønderen sterkere enn vossingen.

Tønseth kunne dermed juble for seier av minitouren på Lillehammer.

Emil Iversen sørget for at det ble trippel norsk på siste dag av verdenscuphelgen på Lillehammer.

– Det er fantastisk artig at det skulle lykkes så «gæli». Jeg visste at Sjur gikk på klister, mens jeg gikk på rubb-ski. Jo mer det snødde, jo bedre feste fikk jeg i forhold til ham, sa en stolt vinner til NRK.

Tønseth mente han gjorde det beste taktiske valget på oppløpet.

– Jeg er utrolig lett og glad, og sliten ikke minst. Det var så tungt å gå i det været og føret som var. Det sugde krefter ut av oss. Det betyr utrolig mye å vinne, og helt rått å få det til i en sånn tour fordi det viser at formen er bra, sier han til TV 2.

– Jeg fikk den posisjonen jeg ville ha på oppløpet, det er lettere å komme bakfra. På oppløpet valgte han å spurte mellom sporet, mens jeg valgte å gå i sporet. Jeg tror det var lurere å gå i sporet.

– Har du trent spurt?

– Vi har trent litt, men Sjur og jeg pleier å gå mot hverandre når vi trener hurtighet, for vi er en av de svakeste på laget.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum koste seg over spurtduellen mellom Tønseth og Røthe.

– Det er tøffe forhold, men de er gode kompiser og hjelper hverandre helt til det begynner å nærme seg slutten. Da er det mann mot mann. Didrik lurte Sjur.

– Det er det to dårligste spurterne på laget. De er ganske jevne når vi har hurtighet på trening, og denne gangen trakk Didrik det lengste strået. Det kommer til å brukes mot Sjur fremover, for å si det sånn, sier han til TV 2.​​

Iversen "sprakk"

Det var tre nordmenn som startet først på den avgjørende jaktstarten i Lillehammer.

Gårsdagens vinner Sjur Røthe startet ett fattig sekund foran Didrik Tønseth.

Ti sekunder bak ham igjen kom Emil Iversen.

Iversen var oppe i ryggen på de to andre etter kun noen hundre meter, og de ble dermed en tet-trio.

Men kjøret viste seg å koste for Emil Iversen. Etter tre kilometer var det nemlig bråstopp for 27-åringen som knapt gikk fremover lenger.

Det virket også som om skiene lugget noe forferdelig for trønderen som til slutt slapp seg helt tilbake til det store feltet som kom glefsende bak.

Iversen våknet opp fra de døde

Aleksandr Bolsjunov gikk ut like bak Johannes Høsflot Klæbo og nesten halvannet minutt bak Røthe.

Russeren fikk lørdagens løp ødelagt av et fall, og viste søndag at han fremdeles har formen inne. Etter 5 kilometer var Bolsjunov kun 50 sekunder bak teten, med blant annet Klæbo, Martin Johnsrud Sundby og Calle Halfvarsson limt på bakskiene.​

Det tunge snøværet gjorde det tøft å ligge foran, men de holdt godt unna og etter hvert ble det klart at seieren ville stå mellom Røthe og Tønseth.

Emil Iversen hadde tydeligvis spilt kortene sine helt rett. For på oppløpet våknet Meråker-løperen opp fra de døde og sikret trippel norsk da han spurtslo konkurrentene.​

Dermed leder han verdenscupen sammenlagt.

Klæbo endte til slutt på en skuffende 14. plass i helgens minitour.

– Det er dårlig. I dag gikk alle samlet så det var håpløst å få til noe. Jeg prøvde litt, men det var fullt kaos på slutten der staver føk overalt og folk ramlet. Men alt i alt sitter jeg igjen med en ok feeling i dag, så det er bra å ta med seg, sier skiesset til TV 2.

– Jeg sitter igjen med en følelse av at det er mye å gå på. Det mangler litt på formen og mangler litt på det meste, så da handler det om å gjøre de riktige tingene fremover.​