DEMONSTRASJON: Det er mye synlig politi i Oslo sentrum fredag kveld.
DEMONSTRASJON: Det er mye synlig politi i Oslo sentrum fredag kveld. Foto: TV 2

Slåsskamp under nazi-demonstrasjon i Oslo

Under Antirasistisk Senters demonstrasjon mot nynazisme i Oslo, måtte politiet gripe inn da flere personer begynte å slåss.

Fredag ettermiddag arrangerte Antirasistisk Senter en demonstrasjon mot nynazisme i Oslo sentrum.

Demonstrasjonen er en reaksjon på høyreekstreme markeringer i flere norske byer i løpet av høsten.

Under en time etter at demonstrasjonen begynte klokken 16, måtte ordensvakter og politi gripe inn da flere personer begynte å slåss.

TV 2s reporter på stedet anslår at rundt ti til tolv personer var involvert i hendelsen.

Ifølge vitner var det en kvinne som angrep noen av demonstrantene med spray.

Redaktør i Filter Nyheter, Harald S. Klungetveit, er selv på stedet fredag kveld. Han var ikke vitne til selve slåsskampen, men sier til TV 2 at det var to aktivister fra Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN), som filmet flere av demonstrantene.

– Da oppstår det på et tidspunkt håndgemeng mellom disse to og noen demonstranter og vakter som forsøkte å skille partene, sier han.

To pågrepet

Innsatsleder Tore Barstad opplyser at to personer er pågrepet for ordensforstyrrelser og kjørt til arresten.

Antirasistisk Senters leder Rune Berglund Steen sier til NTB at de to – en mann og en kvinne – tilhører grupperingen Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN).

– De kommer regelmessig på våre arrangementer og vi var forberedt på det. Det er andre gang i år at vi har måttet få hjelp fra politiet for å få dem fjernet. De filmer tett opp i ansiktet på folk, og det kan oppleves som provoserende. Vaktene våre prøvde å stoppe slåsskampen, sier han.

Han beskriver arrangementet som en fin og sterk markering.

– Det var et godt oppmøte og tjukt med folk foran Stortinget. En fin, bred og fredelig protest, akkurat som vi ønsket, sier Steen.

Demonstrasjon mot nynazisme

Antirasistisk Senter skriver på sin hjemmeside at de tok initiativet til markeringen for å vise at nynazistene ikke er velkomne i Oslo. Over 50 organisasjoner deltok for å synliggjøre byens felles front mot nynazisme. Omkring 300 personer hadde møtt opp i regnet fredag.

«I Oslo skal alle borgere føle seg trygge, uten frykt for å støte på nynazister i bybildet. Oslo er vår by og vårt hjem, ikke nynazistenes. Oslo skal være en by for mangfold og fellesskap, ikke fordommer og hat. Nynazister skal derfor ikke få møte opp her uten bred, fredelig motstand», heter det.

Også forrige helg barket demonstranter sammen i Oslo, da flere personer søndag hadde møtt opp til en politisk markering mot at Norge signerer Marakech-avtalen.

(TV 2/NTB)