Johaug knuste Bjørgen og gjorde helomvending

Therese Johaug var så langt nede etter dopingutestengelsen at hun vurderte å legge opp. Et testløp mot Marit Bjørgen like før OL i Pyeongchang gjorde at hun endret mening.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se dokumentaren «Therese Johaug – comebacket» på TV 2 og TV 2 Sumo lørdag klokken 20.00

Etter å ha sonet utestengelsen på 18 måneder for å ha testet positivt på det forbudte stoffet clostebol høsten 2016, er Therese Johaug (30) nå tilbake i langrennssirkuset.

Se utdrag fra dokumentaren om Johaug i videovinduet øverst!

Hun fikk i seg det forbudte stoffet etter å ha brukt leppekremen Trofodermin, som var tydelig merket med doping-tegnet.

Utestengelsen førte til Johaug gikk glipp av OL i Pyeongchang.

– En følelse jeg aldri har kjent på før
Langrennsstjernen var langt nede etter utestengelsen.

– Jeg kjente på en følelse i fjor høst som jeg aldri har kjent på før. Jeg hadde ikke lyst til å drive på med dette lenger. Jeg skjønte bare ikke at jeg ville meg selv så vondt, og at det var en lang motbakke å gå, sier Johaug i dokumentaren «Therese Johaug – comebacket», som sendes på TV 2 og TV 2 Sumo lørdag klokken 20.00.

Samboer og kjæresten Nils Jakob Hoff bekrefter at Johaug hadde planer om å gi seg med langrenn.

– Hun hadde lyst til å legge opp, og så ikke verdien av å holde på med dette lenger. Hun ble veldig preget av utestengelsen, sier han i dokumentaren.

Tidligere lagvenninne og tidenes mestvinnende vinterolympier, Marit Bjørgen, fryktet at Johaug ville gjøre alvor av planene og legge opp.

– Jeg ble veldig bekymret da hun ikke fikk være med i OL. Jeg ble redd etter at hun mistet gleden av å trene og motivasjonen. Det var tungt for henne å komme seg ut av. Men hun klarte å komme seg gjennom det etter å ha fått vanvittig mye støtte av Nils Jakob og broren Karstein, som var med henne og trente hele tiden, forteller Bjørgen.

Knuste Bjørgen i testløp
Bare uker før OL i Pyeonchang der Bjørgen vant to gull og ble mestvinnende gjennom tidene, gikk hun testløp mot Johaug.

Johaug vant med hele 30 sekunder (!) på 10 kilometeren i Nordmarka i Oslo.

Det ble et stort vendepunkt for Johaug. Hun fikk tilbake motivasjonen.

– Jeg stod over Tour de Ski fordi jeg skulle trene hjemme før OL. Så vi gikk et testløp, og Therese slo meg med 30 sekunder på ti kilometeren bare dager før jeg reiste til OL. Jeg visste at hun var i god form. Men det å at hun fremdeles kunne slå de beste var motiverende for henne, forteller Bjørgen.

Det bekrefter Johaug selv.

– Etter det testløpet spesielt beviste jeg for meg selv at jeg holdt det samme nivået jeg har hatt tidligere. Det i seg selv var en seier for meg, konstaterer Johaug i dokumentaren.

Vant i comebacket
Nå er som kjent Johaug tilbake i verdenscupen for fullt. 988 dager etter sitt forrige renn i verdenscupen, gjorde hun et forrykende comeback på ti kilometer klassisk i Ruka forrige helg. Johaug vant rennet med 22,5 sekunder på sin svenske konkurrent Charlotte Kalla.

Sesongens store mål for 30-åringen er VM i Seefeld i februar og mars.

– Jeg kan nesten ikke tro at jeg er tilbake og kan starte igjen. Jeg er så glad og fornøyd. Alle var så støttende og heiet meg fram hele veien. Det har vært en drøm for meg de siste to årene. Jeg hadde et mål om å vinne mitt første løp tilbake og jeg er så fornøyd nå, så en strålende glad Johaug etter seieren i comebacket i Ruka.

Se dokumentaren «Therese Johaug – comebacket» på TV 2 og TV 2 Sumo lørdag klokken 20.00