TRANSPLANTASJON: Cameron er ikke til å kjenne igjen etter ansiktstransplantasjonen i januar.
TRANSPLANTASJON: Cameron er ikke til å kjenne igjen etter ansiktstransplantasjonen i januar. Foto: NYU Langone Health

Cameron (26) fikk nytt ansikt: – Jeg kan smile igjen

Mer enn hundre leger og helsepersonell jobbet i 25 timer for å gi Cameron Underwood (26) et nytt ansikt.

I 2016 ble livet snudd på hodet for amerikaneren Cameron da han forsøkte å ta livet sitt, skriver BBC.

26-åringen skjøt seg i hodet med en hagle, men selvmordforsøket var ikke vellykket. Isteden mistet han nesen, mesteparten av kjeven, og alle tennene bortsett fra én.

– Jeg er så takknemlig for å ha fått en ansiktstransplantasjon fordi det gir meg en ny sjanse i livet, sier Cameron under en pressekonferanse i New York torsdag, da resultatet av operasjonen ble offentliggjort.

Over 40 transplantasjoner

ETTER: Cameron like etter operasjonen i januar. Foto: NYU Langone Health
ETTER: Cameron like etter operasjonen i januar. Foto: NYU Langone Health

18 måneder etter selvmordsforsøket, i januar 2018, begynte legene operasjonen som skulle gi Cameron livet tilbake. Operasjonen ble gjennomført ved NYU Langone Health centre i Manhattan, New York.

Camerons operasjon er den første i USA som ble gjennomført så kort tid etter hendelsen som ødela fjeset han en gang hadde.

Under operasjonen transplanterte og rekonstruerte legene hele kjeven, i tillegg til alle 32 tenner og tannkjøtt. Hele innsiden av munnen måtte rekonstrueres og både Camerons nedre øyelokk og nese ble erstattet.

– Jeg har en nese og en munn, så jeg kan snakke, smile og spise mat igjen, sier Cameron, og legger til:

– Nå har jeg muligheten til å gjøre mye av det jeg likte å gjøre før. Jeg elsker å være utendørs, drive med sport og tilbringe tid med familie og venner.

Det har blitt gjennomført over 40 ansiktstransplantasjonen verden over siden den første transplantasjonen i 2005.

Suksessfull operasjon

Operasjonen ble ledet av Eduardo D. Rodriguez, som har gjennomført to ansiktstransplantasjoner tidligere.

Under Camerons operasjon brukte de en 3D-konstruert plan, i tillegg til en 3D-printet maske av donorens ansikt. Teknologien var helt ny for det medisinske teamet.

Rodriguez sier det var den korte tiden mellom selvmordforsøket og operasjonen ble gjennomført som var avgjørende for det gode resultatet.

FØR: Cameron Underwood før den skjebnesvangre dagen i 2016. FOTO: Privat via NYU Langone Health

– Cameron har ikke levd med skaden i et tiår som mange andre pasienter. Han har derfor ikke måtte oppleve mange av de langsiktige psykologiske plagene som andre har, sier Rodriguez under pressekonferansen.

Han legger også til at operasjonens suksess ble hjulpet godt på vei av Camerons vilje til å leve.

– Alt handler om pasienten. Cameron har jobbet for dette, og gjort de nødvendige forpliktelsene for å få dette til, sier legen.

Donerte ansiktet

Cameron håper nå å komme seg tilbake til jobb, og én dag kunne starte en egen familie. Fremtidsplanene er mulige på grunn av den 23 år gamle donoren William Fischer.

Fischer var student, i tillegg til en sjakkmester, og aspirerende forfatter og filmskaper.

DONOR: Det er studenten William Fischer som donerte fjeset. Foto: Privat via NYU Langone Health
DONOR: Det er studenten William Fischer som donerte fjeset. Foto: Privat via NYU Langone Health

– Jeg tror ikke jeg hadde overlevd Wills dødsfall om det ikke var for Cameron. Han har hele livet framfor seg, og jeg elsker tanken på at Willie hjelper ham ha et bedre liv, sa Sally, moren til Fischer, under pressekonferansen.

Fischer var en registrert organdonor, og Sally kaller sønnens død en tragedie. Hun er glad de respekterte Fischers ønske om å være donor, og Cameron vil at familien skal vite hvor mye han setter pris på gaven de har gitt ham.

– Det har vært så mange utrolige fremskritt innen kirurgi. Det er jeg levende bevis på. Men det er kun mulig på grunn av fantastiske mennesker som Will og hans familie, sier Cameron.