Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De norske droneselskapene Nordic Unmanned og Norut har sammen med en svensk kompanjong vunnet en kontrakt verd 140 millioner kroner med EUs sjøsikkerhetsorgan EMSA.

– Kontrakten blir regnet som et kommersielt gjennombrudd for norsk droneteknologi, og daglig leder Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned AS i Sandnes tror et europeisk gjennombrudd også vil åpne et globalt marked.

4-årskontrakt verdt 140 millioner

Da de vant en fireårskontrakt på 140 millioner kroner med EU, tok det helt av i lokalene til droneselskapet.

– Veldig glade, er vel det politisk korrekte. Voksne menn som hyler er vel realiteten, sier han.

Kontrakten handler om maritim miljøovervåking for EUs sjøsikkerhetsorgan EMSA, og ikke minst et svært vellykket utviklingssamarbeid med svenske SKELDAR og forskningsstiftelsen NORUT i Tromsø.

– Droneindustrien er en kompleks verden av en kombinasjon av operasjoner, hard- og software. Å tro at en klarer seg alene, det nytter ikke, sier Wiig.

Miljødata overføres i sanntid

Tromsø-forskernes bidrag er et kommunikasjonsystem som åpner for direkteoverføring av data fra drone til oppdragsgiver.

– Her har du resultatetet av ti års utviklig av droneteknologi, sier operativ leder Nils Håheim-Saers ved forskningsstiftelsen Norut. Blant de data som dronene skal hente, er konsentrasjon av svovel i utslipp fra fartøyer.

– Vi har fått en bekreftelse på at norsk investering i inovasjon og forskning treffer markedet, både europeisk og globalt, sier han.

Sandnes-selskapet har i dag ti ansatte, og må ha ti nye dronepiloter på plass for å møte kontraktskravet.

– De er lyst ut allerede, og vi begynner opplæringen i januar. Så her går det fort, det er travle tider, sier Knut Roar Wiig.