Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV-suksessen «Petter uteligger» førte til en større forståelse og oppmerksomhet rundt uteliggere i Norge, men også til prisdryss til programskaperen.

Programidéen som Petter Nyqvist selv stod bak, er kopiert i en rekke land. Nå i desember er det klart for den svenske utgaven på SVT.

Det er den erfarne tv-fotografen Christoffer Hjalmarsson som har dratt ut på gata for å leve som en uteligger i Stockholm.

– Det var utrolig heftig, sier han i fredagens Skavlan på TV 2 Sumo.

Ranet og mishandlet for ingenting

Hjalmarsson har reist verden rundt som profesjonell fotograf, men han innrømmer at dette er det tøffeste oppdraget.

– Til dette fikk jeg ikke forberede meg i det hele tatt, og det var en stor påkjenning, sier han.

– Jeg fikk juling en gang, og det er jo noe de som faktisk lever på gata opplever jevnlig, men det var veldig tøft å stå i det selv, innrømmer han.

Prosjektet innebar å sove på gata i 36 døgn, men ved ett tilfelle holdt han på å gi opp.

– Jeg hadde ikke sovet på seks døgn, og begynte hallusinere. Jeg husker ikke hvordan jeg kom meg fra ett sted til et andre. Det var 14 grader minus ute, og jeg var ikke så langt fra der jeg bor. Da var jeg ekstremt nær ved å gi opp. Men så tenkte jeg at den muligheten finnes jo ikke for de som bor på gata, så jeg måtte fortsette, forklarer han.

Hedret: Petter Nyquist, t.v. mottok årets "Brosteinprisen" fra Kirkens Bymisjon. Her sammen med Svein, en av hans viktigste medspillere i tv-serien.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Hedret: Petter Nyquist, t.v. mottok årets "Brosteinprisen" fra Kirkens Bymisjon. Her sammen med Svein, en av hans viktigste medspillere i tv-serien. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Naivt

Programmet sendes på SVT i desember, og blir møtt med skepsis før programstart.

Filmkritiker Elias Björkman i Svenska Dagbladet mener idéen er naiv.

«Hvordan kan man vite hvordan det kjennes å være hjemløs på ordentlig når man vet at ved eksperimentets slutt har man en varm seng som venter», spør han i en kronikk, og beskriver serien som «ett naivt forsøk som tærer på ressurser som er ment for dem som trenger det mest.»

Så gjenstår det å se om svenskenes versjon endrer seernes syn på uteliggerne. For fotografen var det viktig å la uteliggerne komme til orde, har han forklart til svenske journalisten.se.

– Det er jo en ekstremt utsatt gruppe som det ikke finnes politisk interesse for. Som journalist er det lett å tro at dette er et viktig tema til tross for at det ikke finnes interesse for den, sier han.