Går nye veier for å lære brannslukking

STORFJORD HOTELL (TV 2): Gjennom disse brillene lærer Synnøve Rogne og tusenvis av andre å slukke brann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er veldig virkelighetsnært når du slukker flammene og går ned. Jeg er jo i rommet. Man lever seg veldig i det og kjenner følelsen, sier Synnøve Rogne til TV 2.

FORNØYD: Synnøve Rogne synes brannslukking med VR-briller var svært realistisk. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2.
FORNØYD: Synnøve Rogne synes brannslukking med VR-briller var svært realistisk. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2.

Hun er på kurs i brannslukking på Storfjord hotell i Skodje kommune på Sunnmøre. I hånda holder hun et seks kilos brannslukkingsapparat. Men flammene hun angriper foregår i en kunstig virkelighet hun ser gjennom spesialbriller.

– Det å bruke VR-teknologi gjør at man får mye mer realisme og opplevelse av flammer og røyk. Dette er mer realistisk enn å slokke brann på fortauet eller parkeringsplassen. Man øver i det miljøet man fysisk jobber i til vanlig, sier Ole Ivar Bjørkamo som er forretningsutvikler for brann og redning i Securitas Norge.

Repetisjon

Han holder kurs i kunstig brannslukking for tusenvis av personer hvert år, og ser klare fordeler med å bruke ny teknologi.

– Det tradisjonelle har vært å fyre opp et oljefat og la folk prøve seg med et pulverapparat der man slukker en brann på tre-fire sekunder mens det står 20-25 personer bak deg i kø og venter på tur. Gjennom VR-briller får man trene mange ganger og vi slipper ikke kursdeltakeren før vi vet man virkelig kan dette, sier Bjørkamo til TV 2.

Han mener treningen kan være forskjellen på liv og død.

– Det er livsviktig. Det å beherske å slokke en brann med håndslukker eller slange er en nødvendighet for at man skal ta en tidlig brannstadie, når en brann oppstår i et rom. Man vet jo det at de fleste hjem har utstyret, men man har sjelden eller aldri prøvd det. Det er viktig å kjenne på vekta på apparatet, ta ut splinten og føle hvordan man skal håndtere slangen for å ta et branntilløp tidlig, sier Bjørkamo.

INSTRUKTØR: Ole Ivar Bjørkamo i Securitas lærer bort brannslukking via VR-briller og virtuelle rom. Foto: Arne Rovick/TV 2.
INSTRUKTØR: Ole Ivar Bjørkamo i Securitas lærer bort brannslukking via VR-briller og virtuelle rom. Foto: Arne Rovick/TV 2.

Han ber alle være spesielt observante nå i desember.

– Ta ekstra forholdsregler nå. Det er mange julekranser og levende lys som brukes inn i høytiden. Da er det også ekstra viktig å vite hvor vi har slukkeutstyret og vi må huske skifte batteri på røykvarsleren, sier Bjørkamo.

Kjøpt komfyrvakt!

Sjefen for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har stor sans for at det brukes VR-teknologi for å lære å slukke brann.

– Jeg synes det er utmerket! Jeg vet jo at man kan lære på andre måter enn tradisjonelt har kunnet før, sier Cecilie Daae.

Ifølge DSB var det i desember i fjor 196 boligbranner i Norge. To personer omkom og det er det laveste dødstallet i desember siden 2011.

– Vi ser at det er mye mer tilløp til branner i desember og januar, enn det er ellers i året. Det er rett og slett fordi vi hygger oss ekstra og fordi vi bruker flere varmekilder i den perioden, sier DSB-direktør Cecilie Daae til TV 2.

Hun ber folk sjekke batteriene på røykvarsleren, og sette seg inn i hvor slukkeutstyret befinner seg og gjøre ett viktig innkjøp:

– Det er komfyren som er den store synderen. Pass på de gamle rundt deg og hvis man har noen i familien som kanskje er glemsomme så er det viktig å ha en komfyrvakt som slår seg av hvis platene står på for lenge, sier Daae.