BESLAGLAGT: Det ble beslaglagt hundrevis av våpen, både sivile og forsvarsvåpen, i saken mot de to mennene.
BESLAGLAGT: Det ble beslaglagt hundrevis av våpen, både sivile og forsvarsvåpen, i saken mot de to mennene. Foto: Politiet

jobbet i forsvaret:

Hadde hundrevis av skarpe våpen: – Anså det som skrot

Gjennom elleve år skal en ansatt i Forsvaret ha bestilt våpen og ammunisjon til egen vinning. Mannen nekter straffskyld og sier han er en lidenskapelig våpensamler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen i begynnelsen av 60-årene er blant annet tiltalt for grovt underslag, mens en annen mann i slutten av 50-årene er tiltalt i samme sak.

På flere adresser i Ringerike og i Bærum, alle tilknyttet de tiltalte, har politiet beslaglagt hundrevis av våpen. I beslaget er blant annet maskingeværer og -pistoler, rifler, hagler, revolvere og andre våpen «av en slik type at de ikke var ment for privat eie», viser tiltalen.

Flere av våpnene i beslaget var tidligere levert fra politiet til Forsvaret for destruksjon og dermed ført ut av våpenregisteret.

Mannen i starten av 60-årene har i lang tid vært ansatt i Forsvaret. Han er tiltalt for grovt underslag av våpen og ammunisjon til en verdi av over 200.000 kroner over elleve år. Verdien er beregnet ut fra prisen ved videresalg, ikke innkjøpspris.

Anså våpen som skrot

Selv beskriver mennene seg som mangeårige samlere med en særlig interesse for våpen- og krigshistorie. De to er bekjente gjennom samlermiljøet, får TV 2 opplyst.

– Min klient stiller seg uforstående til anklagene om underslag. Han erkjenner at han har fått noe og tatt noe, men dette er ting som han og flere med han har ansett som skrot, sier mannens forsvarer Christian Flemmen Johansen til TV 2.

FORSVARER: Advokat Christian Flemmen Johansen forsvarer den tidligere Forsvars-ansatte mannen i starten av 60-årene.
FORSVARER: Advokat Christian Flemmen Johansen forsvarer den tidligere Forsvars-ansatte mannen i starten av 60-årene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Også mannen i slutten av 50-årene, som i tillegg er tiltalt for våpensalg til tre navngitte personer, nekter i hovedsak straffskyld etter tiltalen.

– Han har solgt våpen på messer i henhold til loven, men det er snakk om samlerobjekter, ikke ulovlig våpensalg, sier hans forsvarer Ole Petter Drevland.

Mannen har vært en samler siden barneskolen, og ifølge Drevland har hans interesse for våpen vært kjent i miljøet i alle år. Også for flere år siden beslagla politiet våpen han hadde fått fra Forsvaret, men disse ble senere tilbakelevert, opplyser Drevland.

Talsperson Roar Wold i Forsvaret ønsker ikke å kommentere den konkrete saken, men sier på generelt grunnlag at det ikke er praksis for at ansatte, eller noen andre, får gamle våpen til privat eie.

– Våpen og ammunisjon som er utrangert eller ikke skal brukes lenger, skal destrueres på forsvarlig måte, sier Wold, og legger til at Forsvaret ser svært alvorlig på enhver sak der forsvarsvåpen og -ammunisjon kommer på avveie.

– Forsvaret jobber hele tiden med å forbedre rutinene, og har nylig nedsatt en granskningskommisjon for å gjennomgå rutiner på nytt, sier han.

Ny Kripos-rapport

Den omfattende våpensaken var i utgangspunktet berammet for Ringerike tingrett tidligere i år, men måtte avbrytes da dommeren i saken erklærte seg inhabil. Årsaken var at han og tiltalte hadde barn på samme skole, etter det TV 2 kjenner til.

Mens partene har ventet på at saken igjen skal komme opp for retten, har Kripos på nytt gått igjennom det voldsomme våpenbeslaget som ble gjort våren 2016. Det har gitt grunnlag for en ny og utvidet tiltale.

– Dette er en sak politiet ser svært alvorlig på. Omfanget av uregistrerte våpen er stort, og det er ingen tvil om at det har vært et stort fare- og skadepotensial her, sier politiadvokat Hans-Petter Aasen i Sør-Øst politidistrikt.

I beslaget er det våpen av mange ulike typer, både sivile våpen og våpen knyttet til Forsvaret, opplyser Aasen. At de har hatt farepotensial, er ikke de tiltalte enig i.

– Vi noterer oss at det har kommet en rapport som sier det, men har ikke hatt anledning til å gå gjennom den i sin helhet. Under det forrige rettsmøtet var min klient tidvis sterkt uenig i de vurderingene som politiet har gjort, og det er trolig grunnen til at de har laget en ny rapport, sier Flemmen Johansen.

FORSVARER: Advokat Ole Petter Drevlands klient erkjenner ikke ulovlig salg av våpen, men sier han har solgt våpnene lovlig på messe.
FORSVARER: Advokat Ole Petter Drevlands klient erkjenner ikke ulovlig salg av våpen, men sier han har solgt våpnene lovlig på messe. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Ulovlig tiltale

Advokat Drevland sier at hans klient ikke har tatt stilling til deler av tiltalen, fordi han rett og slett ikke vet hva han er tiltalt for.

– Tiltalen burde vært presisert til hvilke våpen man mener er funksjonsdyktige. Når det generaliseres til et bestemt antall våpen, og vi ikke vet nøyaktig hvilke våpen det er snakk om, er det umulig å forholde seg til, sier Drevland.

– Du mener tiltalen er utilstrekkelig?

– Jeg mener tiltalen er i strid med lovens krav, og det vil bli tatt opp i retten, sier han.

Det har ikke påtalemyndigheten noen kommentar til.

– Tiltalen er utformet slik påtalemyndigheten mener er riktig og hensiktsmessig, sier Aasen.

Rettssaken vil pågå i Ringerike tingrett fra 7. til 25. januar.