Hoppet i havet omringet av monsterbølger:

– Den mest ekstreme situasjonen vi har opplevd

– Bølgene var som hus som velter over deg, sier kapteinen på SAR-helikopteret som reddet to personer onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sent onsdag kveld sendte en seilbåt i Nordsjøen ut et mayday-signal. Båten hadde to personer om bord, og var fanget i en storm.

Situasjonen var kritisk. Seilbåten lå ca 60 nautiske mil vest for Fedje i Hordaland. Det var orkan i kastene og opp mot tolv meter høye bølger.

Redningsskøyten Stril Merkur var allerede på vei mot båten. I tillegg ble det tilkalt hjelp fra redningshelikopter, et såkalt SAR-team, på oljeplattformen Statfjord B.

– Som hus som velter over deg

Håkon Johan Skålsvik var kaptein på helikopteret som ble sendt ut fra plattformen. Han forteller om en svært dramatisk redningsaksjon.

Vi visste at båten hadde begynt å ta inn vann. Vi fikk beskjed om å sette kurs mot en lystbåt med to mann om bord, sier Skålsvik.

KAPTEIN: Håkon Johan Skålsvik. Foto: Equinor
KAPTEIN: Håkon Johan Skålsvik. Foto: Equinor

Helikopteret var i lufta klokken 21.33. Det som møtte redningsmannskapet da de ankom havariområdet var det kapteinen beskriver som «den mest ekstreme situasjonen de har opplevd».

Det var natt og nesten ingen sikt. I tillegg måtte mannskapet håndtere vind med orkanstyrke i kastene.

– Størrelsen på bølgene som danner seg da blir som som hus som kommer veltende mot deg. Det blir ikke særlig verre enn det, sier han.

Måtte hoppe i vannet

​Kapteinen forteller at mannskapet måtte handle raskt, og at redningsaksjonen var risikabel. Været gjorde at båten og masten hev fram og tilbake, noe som gjorde det nesten umulig å sende redningsmann ned på båten.

NATT: Det var helt mørkt, og redningsmannskapet var avhengig av lyskastere for å se noe som helst under redningsaksjonen. Foto: Mourits M. Viderø / Simon Møkster Shipping AS
NATT: Det var helt mørkt, og redningsmannskapet var avhengig av lyskastere for å se noe som helst under redningsaksjonen. Foto: Mourits M. Viderø / Simon Møkster Shipping AS

– Ingen av oss har vært i en så ekstrem situasjon før. Det var et veldig krevende oppdrag. Båten lå på tvers av bølgende, og masta var stadig vekk nede i sjøen. Når båten hiver så mye på seg, og masta slår alle veier, så er det veldig risikabelt for en redningsmann. En seilbåt i dårlig i vær er en av de verste scenariene vi har, forklarer Skålsvik.

Det var aldri aktuelt å sende redningsmann ned på båten. I stedet tok redningsmannskapet avgjørelsen om at to personene på båten nødt til å hoppe i sjøen. Dette er svært risikabelt, da redningshelikopteret risikerer at personene forsvinner i de enorme bølgene.

– Det er helt klart høydramatisk. Mister vi de av syne, så forsvinner de for godt, sier kapteinen.

Når dette skjer flyr helikopteret så nærme seilbåten som mulig. Målet er at tiden personen som skal bli reddet tilbringer i vannet er kortest mulig.

I videoklippet TV 2 har fått tilsendt ser man øyeblikkene fra da en person hopper i vannet til vedkommende blir plukket opp av redningsmann. Sikten er dårlig, og man er avhengig av lyskaster for å se noe som helst i bølgene.

Stolt av mannskapet

Heldigvis gikk aksjonen bra, og begge personene ble fraktet trygt om bord på redningshelikopteret.

– De var våte og kalde, men relativt uskadde, forteller kapteinen.

De to ble fraktet til Bergen Flesland der de gikk medisinsk tilsyn.

– Det er en veldig god følelse å komme tilbake med alle i god behold. Jeg må berømme hele crewet om bord på helikopteret, og besetningen på beredskapsbåten Stril Merkur som lyste på båten med lyskaster, under hele oppdraget, avslutter Skålsvik.