Langrennsløper Kristine Stavås Skistad er klar for verdenscupdebut på Lillehammer.
Langrennsløper Kristine Stavås Skistad er klar for verdenscupdebut på Lillehammer. Foto: Olsen, Geir

– Hva ekspertene mener, får være deres sak

Stjernskuddet Kristine Stavås Skistad (19) sier hun vet best hva som passer henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det 19 år gamle stjerneskuddet Kristine Stavås Skistad, som imponerte på Beitostølen, står på startstreken på sprinten i Lillehammer fredag.

Til tross for at løypen i Davos neste uke vil passe henne bedre enn den i Lillehammer, slik TV 2s skiekspert Petter Skinstad mener, har Skistad selv bestemt seg for at fredagens sprint vil være hennes eneste i verdenscupen før jul.

– Jeg ønsker å få trent godt fremover, og få gått litt juniorrenn også. Jeg tror ikke at jeg vil få et godt junior-VM hvis jeg flyr rundt på verdenscuprenn. Løypen vil passe meg bra, men jeg håper at jeg får vist at jeg er god nok når jeg kommer hjem. Hva ekspertene mener, får være deres sak. Jeg vet best hva som passer meg selv.

Skistad er beskjeden når hun blir spurt om mål for fredagens sprint, men har likevel planen klar.

– Drømmescenarioet er at jeg kommer først ut og får gått billig opp første bakken, og har krefter til siste bakken og på oppløpet. Får jeg det slik i alle heatene, så kan det gå bra.

Sjefen ber Skistad ha det gøy

Kvinnenes landslagssjef Ole Morten Iversen vil ikke legge noe press på Skistad før fredagens sprint.

– Hun skal slippe å ha noen forventninger. Hun er med for å ha det gøy og forhåpentligvis lære litt. Uansett hvordan det går så tror jeg det er positiv erfaring for henne. Går det kjempebra, så er det bra. Får hun en skikkelig smell, så får hun se hvor listen ligger, sier Iversen.

– Men hun har opplagt en del fartsegenskaper som går langt utenpå en del seniorløpere. Så når hun får trent litt mer vanlig langrennstrening, så håper jeg og tror at hun kan være igjen og tette igjen gapet. Men i år er det nok litt for tidlig. Det var veldig bra det hun gjorde på Beitostølen.

– Er hun aktuell for VM?

– Absolutt. Hvis hun får vist seg frem og er en av Norges beste, så klart det. Men resultatene her i november er ikke så viktige. Vi må legge en plan for henne. Det høres veldig fornuftig ut at hun ikke skal gå i Davos, og jeg mener hun skal ha fokus på junior-VM.

– Har Norge en sprintutfordring på kvinnesiden?

– Ja, det har vi jo, det er ikke noe nytt i år. Men jeg har tro på at vi i løpet av sesongen skal få en del gode resultater på sprintsiden også. Men per nå er det kun Maiken som har fremstått som en pallkandidat, men vi håper at det kommer en del bakfra ganske fort.

– Vi har trent litt mer på det som er viktig i sprint. Hurtighet og teknikk på oppløpet. Bedre til å kjøre svinger og nedoverbakker, der har jo man et godt forbilde på herresiden i Johannes. Men det har ikke vært et rendyrket sprintfokus slik at noen løpere kun trener sprintrettet.

Sprinten i Ruka ble ingen suksess for de norske kvinnene. Maiken Caspersen Falla var eneste norske jente i semifinalen, og endte til slutt på fjerdeplass.

Mener de andre er blitt bedre

Minitouren i Lillehammer åpner med skøytesprint fredag, og det er ingen grunn til å tro at resultatene vil bli bedre.

Torsdag meldte nemlig Falla forfall til Lillehammer på grunn av en forkjølelse.

Ingvild Flugstad Østberg er overfor TV 2 klar på at det som skjedde i Ruka rett og slett og slett ikke var godt nok.

– Jeg synes ikke det er bra nok. Vi skal være mer enn én norsk jente i semifinalen i sprint, og jeg er en av dem som ikke gikk videre, så det er ikke bra nok. Jeg håper at vi kan vise oss fra en bedre side allerede i helgen, selv om Maiken ikke går. Men det kommer noen nye inn som ikke var i Ruka, og kanskje vi andre kan vise oss fra en bedre side også.

Østberg mener de andre nasjonene er blitt bedre de siste årene.

– Nå har det kun vært en verdenscupsprint foreløpig, så det er tidlig å konkludere, men jeg tror det handler mye om at de andre landene er blitt bedre. De har trent sprint spesifikt over flere år, mens hvis vi ikke har gjort det. Det er klart at man blir bedre på det man trener på.

Falla er en av dem som nettopp har etterlyst mer sprinttrening. I motsetning til herrene har nemlig ikke kvinnene et eget sprintlag 2018/2019-sesongen. Østberg vedgår at mange på landslaget helst vil trene distanse.

– Det er blitt mer trening. Men det må være mange nok utøvere som er villige til å satse på sprint. Det er mange av oss, inkludert meg selv, som har prioritert distanse mer enn vi har prioritert sprint.