GIVERGLEDE: Utenfor Røde Kors-huset i Porsgrunn kan de som trenger det - hente seg en ny jakke.
GIVERGLEDE: Utenfor Røde Kors-huset i Porsgrunn kan de som trenger det - hente seg en ny jakke. Foto: Hege Schjøth Øverås, kommunikasjonsrådgiver i Porsgrunn kommune.

Hylles for dette initiativet: – Mange har til og med prislappen hengende på

Røde Kors i Porsgrunn jobber for å holde alle i byen varme i vinter, og engasjementet er enormt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et skilt utenfor Røde Kors' lokaler i Porsgrunn vekker både glede og engasjement.

– I Porsgrunn er det en del mennesker som lever på gaten og i parker. De går rundt i kalde olabukser og dårlige fleecegensere. Det er lett for dem å komme innom oss og hente seg en jakke uten at noen stiller spørsmål rundt det, sier nestleder i Porsgrunn Røde Kors Omsorg, Tone Evensen, til TV 2.

På skiltet står det:

«Trenger du en jakke - ta en her? Har du en til overs - lever den her! Tusen takk».

Ønskeliste for barna

Rødekors-huset Henrys Hus har for andre året på rad igangsatt tiltaket, der folk kan henge fra seg en jakke hos dem og de som trenger det kan ta med seg en jakke.

– Tiltaket har vært veldig populært – både i fjor vinter og i år. Svært mange har vært innom. Jakkene har gått unna. Mange leverer både nye jakker og jakker i god kvalitet som ikke er slitte og utbrukte. Mange har til og med prislappen hengende på. Da slipper de som trenger jakkene å gå rundt i slitte og hullete jakker, sier Evensen.

Røde Kors i Porsgrunn har også igangsatt andre hjelpende tiltak for å hjelpe barnefamilier med vanskelig økonomi.

– Barna som lever i familier med dårlig råd kan gå til helsesøsteren på skolen og lage en liste over hva de ønsker seg til jul. Den laminerer vi, anonymiserer barnet og henger den her i huset. Da kan folk komme og plukke en ønskeliste, kjøpe noe barnet ønsker seg og levere det til oss. Deretter videreformidler vi gavene til barna.

– Det er veldig mange som kommer innom med barna sine nå i juletiden. De lar dem plukke en ønskeliste, for å lære dem at det ikke alle som har det like bra som dem.

Utbredt fattigdom

Evensen forteller om store forskjeller, og mener det er urovekkende mange som lever under harde kår og barnefattigdom er et stort problem.

– Vi har 700 barn som lever under fattigdomsgrensen i Porsgrunn. Dermed trenger vi også vinterdresser, luer og votter i barnestørrelser.

Ifølge nestlederen for Porsgrunn Røde Kors Omsorg begynner de å bli tomme for jakker, men etterspørselen er fremdeles stor.

– Folk etterspør heldresser. Det å kunne kle på seg en hel dress er bra og varmer mye for de som sitter på gaten.

Evensen er svært takknemlig for det store engasjementet og alle bidrar. Til sammen er det delt ut langt over hundre jakker. Ifølge henne er slike tiltak viktig for at ingen skal måtte fryse når det begynner å bli kaldt.

– Gavmildheten er enorm i Porsgrunn. Vi får inn utrolig mange henvendelser fra folk som ønsker å gi og bidra. Jeg ser gleden de har ved å gjøre det. Folk er trygg på at vi klarer å formidle det videre til de som trenger det, sier hun.

Porsgrunn Kommune har delt bildet på sin Facebookside og tilbakemeldingene har vært utelukkende positive. Innlegget som er delt hele 796 ganger har 86 kommentarer som roser initiativet.

– En sak som virkelig varmer ❤️. Tommelen opp for en fantastisk gjeng med frivillige i Porsgrunn Røde Kors og Fellesverket Henrys Hus, skriver Røde Kors Telemark.

– Fantastisk tiltak. Vi kommer innom med noen ungdomsjakker, kommenterer Veronica Follegg.

– Så genialt. Det er flott for nå er jo det ganske kaldt ute, skriver Marit Melum.