Familien Stoltenbergs sildesalat

– Det lukter jul, sier studiocrewet til Wenche! Mange forbinder sild med jul og er en flott gave til den som har alt. Wenche lager tre varianter; Stolenbergs julesild, dansk ripssild og karrisild med eple.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sild kan lages noen dager i forveien – den blir bare god av å modne, dessuten holder den seg godt i kjøleskapet.

– Sild er fine gaver til den du ikke vet hva du skal kjøpe til, sier Wenche.

Familien Stoltenbergs sildesalat

Thorvald Stoltenberg delte familieoppskriften på sild til Wenche, da hun møtte ham hjemme på kjøkkenet i desember i fjor.

«Sildesalaten må lages med kjærlighet og serveres med kjærlighet.»

  • 3-4 kryddersildfileter eller spekesildfileter
  • 2 dl rømme
  • 3-4 kokte poteter
  • 1 epler
  • 3-4 skiver syltet rødbeter
  • 3-4 skiver sylteagurk
  • 1 liten løk, ca. 2 ss finhakket
  • 1-2 ss rødbetlake
  • salt, pepper
  • finhakket gressløk eller persille
  • 2-3 egg
  • grovt rugbrød og smør til servering

Smak på silden, er den for salt, vann den litt ut før den brukes i salaten.

Thorvald Stoltenberg ber Wenche til frokost

Kok potetene møre og del i terninger.

Skjær sild, epler, kokte poteter og rødbeter i terninger og finhakk løken. Bland inn rømmen og smak til med rødbetelake, salt og pepper. La salaten «hvile» i kjøleskapet minst en time før servering. Salaten holder seg i kjøleskapet 3-4 dager. Pynt med hardkokte egg (kokt 8-9 min) og persille eller dill.

Dansk ripssild

  • 3-4 kryddersildfileter
  • 50 g ripsgelé – ca 2 ss
  • ½ dl tomatketchup (ikke for søt)
  • 1 rød løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss frisk hakket estragon eller 1 ½ ts tørket
  • salt og pepper

Tørk av silden med litt kjøkkenpapir. Del silden i passende «gaffelbiter».

Smelt ripsgelé (uten å koke), tilsett tomatketchup, finhakket rødløk, finhakket hvitløk, finhakket estragon og smak til med salt og pepper (husk at silden er salt).

Hell laken over silden og mariner under lett press i ca 3 dager. Bør stå kaldt. Holder seg i kjøleskapet 10-12 dager.

Server silden på rugbrød eller knekkebrød.

Karrisild med eple

  • 3-4 kryddersildfileter
  • 3-4 skiver syltet agurk
  • 1 liten løk
  • 1 lite eple
  • 3 ss rømme
  • 2 ss majones
  • 1 ss majones
  • Ca 1 ss lake fra sylteagurk
  • 2-3 ts karri, smak deg fram
  • ½ - 1 ts gurkemeie ( for farge)
  • smak til med litt sukker og grovmalt pepper
  • ca 1/2 dl finhakket vårløk eller purre
  • finhakket gressløk, dill, persille eller karse

Tips: Smak på sildefiletene; er de salte skyll av dem i rennende kaldt vann og tørk godt av dem. Skjær sildefiletene i biter/strimler.

Bland sammen rømme, majones, karri, gurkemeie, finhakket løk, eple i terninger og finhakket sylteagurk. Vend inn sildebitene.

Smak til med karri, litt sukker, pepper, vårløk/purre og eventuelt gressløk.

Tips: La gjerne silderettene stå og trekke 1 døgn før servering. Kan oppbevares i kjøleskapet i ca 1 uke.