UT MOT KJØPEHYSTERIET: June Steinnes fra Finnøy bestemte seg for å gå for brukte julegaver til barna i fjor. Hun oppfordrer flere til å kaste seg på brukt-bølgen.
UT MOT KJØPEHYSTERIET: June Steinnes fra Finnøy bestemte seg for å gå for brukte julegaver til barna i fjor. Hun oppfordrer flere til å kaste seg på brukt-bølgen. Foto: Illustrasjonsbilde Scanpix / Privat

stadig flere vil ha brukte gaver:

June (30): – Derfor gir jeg brukte julegaver til barna

Nordmenn tar gjerne imot brukte julegaver, men kvier seg for å gi det, viser ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tanken på å få brukte gaver til jul blir stadig mer akseptert blant nordmenn.

Det viser tall fra Finn.nos ferske julegave-undersøkelse, utført av Opinion.

Åtte av ti er nøytrale eller positive til å få en brukt julegave til jul.

Dette er en økning sammenlignet med undersøkelsen for 2017, der i underkant av sju av ti var positive eller nøytrale.

– Det er utrolig bra at såpass mange er positive til å få brukte gaver til jul, og at stadig flere også ønsker å kjøpe og gi bort brukte gaver. Ikke bare er det lønnsomt for miljø og lommebok, du kan også finne helt unike ting, som kanskje ikke er tilgjengelig i butikk lenger, sier produktdirektør på Finn Torget, Kathrine Opshaug Bakke til TV 2.

– Redde for hva andre skal tro om oss

Til tross for at man er positive til å motta brukte gaver, er det ett problem.

Tallene tyder nemlig på at folk kvier seg for å gi bort en brukt julegave selv.

77 prosent av de spurte, sier at de aldri har gitt bort en brukt julegave.

Samtidig svarer bare 24 prosent er positive til å gi bort en brukt julegave, mens 33 prosent er negative.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, mener dette tyder på at det fortsatt er tabubelagt å gi bort en brukt gave.

GAVE-GALOPP: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener foreldre må stå mot kjøpepresset. Foto: Scanpix / Privat
GAVE-GALOPP: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener foreldre må stå mot kjøpepresset. Foto: Scanpix / Privat

– Folk ønsker å få ned gavehaugen, men man gjør ikke noe med det. Hva er grunnen? Det er fordi vi er redde for å starte den trenden. Vi er redde å kutte gavelisten og gi bort brukte gaver i frykt for hva andre skal tro om oss, sier hun til TV 2.

DNB har nylig gjennomført en undersøkelse i samarbeid med Ipsos der hele 44 prosent av de spurte sa at de kunne tenke seg en gavefri jul. 42 prosent svarte at de ikke kunne tenke seg dette.

Gave-galopp?

Silje Sandmæl tror det gjerne blir med tanken, fordi folk er for dårlige til å snakke sammen før jul, og at dette bidrar til et helt unødvendig forventningspress.

– Jeg tror det er frykten for andres forventninger som stopper oss. Vi snakker ikke om ting som handler om penger. Penger er et tabu-belagt tema. Vi må være åpne om forventningene til julegaver overfor familie og venner. De i andre enden tenker kanskje akkurat det samme som deg, sier hun til TV 2.

 • 33 % av oss vil bruke mellom 5000 og 15 000 kr på julegaver i år.
 • 6 ganger så mange eldre i gruppen 60 + (12%) som i gruppen 18-29 (2 %) som sier de vil bruke mellom 10.000 og 15000 kroner på gaver.
 • 82 % kjøper gaver til minimum fem personer
 • 56 % kunne tenke seg å redusere gaveomfanget til jul.
 • 77 % sier at de aldri har gitt bort en brukt julegave, men 81% (i fjor var dette tallet 68%) er enten nøytrale eller positive til å få en brukt gave til jul (36% positive, 45 % nøytrale).
 • Nordmenn er mer positive til å få enn å gi bort en brukt julegave - mens 24 % er positive til å gi bort en brukt julegave, er 33 % er negative.
  ​Kilde: Finn/Opinion

Hun omtaler det som en «gave-galopp», der folk føler de må gi gaver for et gitt beløp, fordi de er redde for å gi «for lite».

For å illustrere dette, bruker hun et eksempel fra sin egen hverdag.

– Når sønnen min hadde bursdag, ga vi beskjed om at vi gjerne ville ha brukte gaver, og satte beløpsgrensen til femti kroner. Likevel fikk vi nye gaver som sikkert kostet hundre kroner, sier hun.

Hun mener det ikke bør være kjøpesummen som avgjør hva man gir bort i gave.

– Jeg råder folk til å snakke om beløp og sette et maksbeløp, men det skal ikke finnes en nedre grense. Hvis man har vært på salg og kjøpt noe billig, så føler man kanskje at man må «lappe på» med ekstra gaver for å få opp summen. Det blir jo helt feil å straffe seg selv for å ha gjort et godt kjøp. Hvorfor kjøpe to gaver? Da får man jo mindre fokus på hver gave, påpeker Lukusfellen-profilen.

Kjøper brukte julegaver

Trebarnsmor June Steinnes (30) fra Finnøy utenfor Stavanger, er veldig opptatt av gjenbruk, og handler svært mye brukt til barna i løpet av året.

I fjor kjøpte hun nesten bare brukte julegaver til sine barn og tante-barn, og responsen var utelukkende positiv.

SVERGER TIL BRUKT: June Steinnes og familien har et stort fokus på gjenbruk. Foto: Privat
SVERGER TIL BRUKT: June Steinnes og familien har et stort fokus på gjenbruk. Foto: Privat

– De fikk fine leker og mer leker for pengene. Barna var overraskende positive. Jeg tror det er positivt for dem og vite at ikke alt må være nytt og fancy. Mine unger har fått brukte klær siden de har vært små, og har blitt veldig vant til dette, forteller Steinnes til TV 2.

Nylig kjøpte hun en klespakke med brukte klær til sønnen på sju år, og han var jublende glad for hvert eneste plagg.

– Han tok ut tok ut ett og ett plagg og var så glad. Han ville bruke dem på skolen neste dag. Det er ikke snakk om noe «æsj, hvem er det som har brukt dette før». Det handler om hva barna blir vant til.

Rørt av hilsen fra vilt fremmed

Hun er ekstra bevisst på å kjøpe brukt, fordi hun mener det er et overforbruk og et kjøpe-hysteri i samfunnet.

Hun trekker også frem at brukte klær er vasket fri for kjemikalier, og at man sparer gode penger.

Dessuten synes hun det er noe spesielt med å kjøpe ting som andre mennesker i en helt annen del av landet har brukt før.

– Jeg har bare positive erfaringer med å kjøpe brukt. Folk er veldig snille og det er koselig å kjøpe brukt av fremmede. Jeg kjøpte en klespakke for noen år siden og da fikk jeg med et kort med klistremerker og en hyggelig hilsen til meg og ungene. Det var så fint, sier Steinnes.

Topp 25 mest brukte/populære søkeordene og antall søk gjort på FINN (torget) så langt i november:

1. sofa - 69105
2. tv - 43706
3. rolex - 38804
4. snøfreser - 37824
5. spisebord - 37521
6. kommode- 34084
7. kjøkken - 33369
8. iphone - 29867
9. playstation 4- 29829
10. iphone x - 28817
11. louis vuitton - 28430
12. seng -28339
13. slettvoll- 26658
14. hund - 26249
15. ps4 - 25746
16. sovesofa - 25571
17. parajumpers - 24191
18. speil - 23673
19. lenestol - 22819
20. ved - 22593
21. sykkel - 22544
22. bord - 22395
23. kjøleskap - 21653
24. skrivebord - 21611
​25. skap - 20962

Dropper gave til søsknene

Hun er enig med Sandmæl i at man må snakke sammen om forventningene til julegaver.

– Det skal ikke være skammelig å snakke om det. Det er fint å spørre på forhånd om man tror det går bra å få den tingen brukt. Det er bare et spørsmål og svar unna. Det verste man kan få er et nei, sier hun.

Selv har hun allerede tatt denne praten med sine fire voksne søsken, og de har bestemt seg for å ikke gi gave til hverandre, men å fokusere på barna.

– Det er ikke vits å gi til noen som har alt som trenger og ikke ønsker seg noe, da er det bedre å gi til ungene, sier hun.

​Oppfordring til alle

I Finn-undersøkelsen fremgår det at det er disse kategoriene folk helst vil ha brukte gaver fra: Sports/fritidsutstyr, interiør eller pyntegjenstander, redskaper/verktøy og bøker/tegneserier.

Silje Sandmæl mener det er et paradoks at folk gjerne går på bruktmarked og kjøper antikviteter til seg selv, men vegrer seg for å gi det bort.

Hun forteller at deres undersøkelse har vist at gaver ligger helt nede på åttendeplass (se faktaboks) når nordmenn skal rangere hva som er viktigst i julen, og at folk derfor trygt kan senke forventningene.

Toppliste: Dette er viktigst i julen

 1. God mat (81 %)
 2. Tid med familien (81 %)
 3. Avslapping (66%)
 4. Juletre og julepynt (50%)
 5. Film og tv-titting (38%)
 6. Familieselskaper (35%)
 7. Julesanger (33%)
 8. Julegaver (31%)
 9. Lese bøker (27%)
 10. Fest med venner (29%
 11. Juleevangeliet (14%)
 12. Sport og friluftsliv (12%)
  Kilde: Ipsos / DNB

– Det er et paradoks at vi gjerne går innom antikvitetsbutikker og bruktmarked og kjøper brukte ting til oss selv, men vi går sjelden i våre egne skap og skuffer og gir bort. Hvis jeg har leste en god bok, som jeg mener en venninne bør lese, hvorfor skal jeg da gå i butikken og kjøpe den samme boken ny, mens min bok skal ligge å støve ned i bokhyllen? Gaven kan fortsatt være like fin, selv om den ikke har kostet noe, mener Sandmæl.

June Steinnes har også i år kjøpt flere brukte julegaver til barna, og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

– Jeg skjønner at man ikke kan kjøpe alle ting brukt, men det er vanvittig mye fint som ligger ute. Det er bra for lommeboken og bra for miljøet. Jeg tror ikke jeg kan redde verden med det, men det gir meg en god følelse. Det er en liten ting vi alle kan gjøre, som ikke koster oss så mye, avslutter trebarnsmoren.

PS: June har hatt shoppe-stopp i ett helt år sammen med en venninne, og forteller at det har gitt henne et helt nytt syn på det hun omtaler som en kjøpe-galskap i samfunnet. – Jeg har blitt overrasket over hvor kjekt det har vært og slippe det kjøpehysteriet, og begynt å bruke plagg jeg ikke visste jeg hadde, sier hun.