Den havarerte fregatten KNM
Den havarerte fregatten KNM "Helge Ingstad" onsdag morgen - før vinden tiltok i styrke. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Hommedal, Marit

Uvær på vei mot havaristen – arbeidet med Helge Ingstad stanset

Det varslede væromslaget er på vei til havaristedet, og bergingsarbeidet av Helge Ingstad stanses.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det varslede væromslaget er på vei mot havaristedet. Det pågår nå oppstramming av den siste av to kjettinger som kranlekteren Rambiz strakk onsdag morgen.

– Arbeidet er forventet ferdigstilt i løpet av kun kort tid, opplyser Sjøforsvaret i en melding klokken 18 onsdag kveld.

Kranlekteren Rambiz ble sendt tilbake til Hanøytangen på Askøy allerede onsdag formiddag.

Kraftig vind

Kranlekterne har begrensninger på hva slags vær de kan operere i, og det er meldt kraftig vind med vindkast på opptil 35 meter i sekundet i Rogaland og Hordaland i løpet av onsdag kveld og natt til torsdag.

Se direktebilder fra havaristedet her

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå for området.

– Onsdag kveld ligger vinden ligger på sørøstlig stiv kuling, og vil øke på til sterk kuling i løpet av natten. Torsdag vil vinden løye noe, men utover ettermiddagen, kvelden og natt til fredag øker det på igjen til sterk kuling, sier vakthavende meteorlog Camilla Albertsen i StormGeo til TV 2.

– Fredag begynner vinden å løye og lørdag forventer meteorologene frisk bris på Vestlandet.

Frykter bevegelser i skipet

Helge Ingstad har ifølge Forsvaret ligget rolig det siste døgnet, og bevegelsene overvåkes kontinuerlig. Tirsdag meldte Sjøforsvaret at væromslaget kan lage bevegelser i fartøyet:

– Det er fortsatt en betydelig risiko for at fartøyet kan gli ut på dypere vann. Det er store krefter i sving, og flere faktorer påvirker situasjonen. Fartøyet monitoreres kontinuerlig.

Rambiz og Gulliver skal tilbake til havaristedet når været tillater dette.