VERDENSMESTER: Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen i sjakk.
VERDENSMESTER: Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen i sjakk. Foto: Bendiksby, Terje

Carlsen sprudlet i omspillet og forsvarte VM-tittelen

Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen i sjakk for tredje gang. Nordmannen var overlegen i omspillet mot Fabiano Caruana.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter 12 partier med remis, ble alt avgjort i omspillet onsdag.

Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen etter å først ha tatt ledelsen 2-0 mot Fabiano Caruana i hurtigsjakken i omspillet.

Carlsen kapret VM-tittelen etter å sikret seg seieren også i det tredje hurtigsjakkpartiet i omspillet.

Nordmannen vant dermed 3-0 i omspillet.

– Jeg er veldig glad. Det var en veldig, veldig, god dag på jobben, sa Magnus Carlsen til NRK etter å ha sikret VM-tittelen.

Carlsen fikk med seg 550.000 euro (ca. 5,4 millioner kroner) i premiepenger etter VM-triumfen.

Premiepengene var på samme nivå i 2014- og 2016-VM. I Chennai i 2013 var de imidlertid på en verdi tilsvarende 15 millioner kroner.

– Det første partiet var egentlig ganske jevnt og spennende. Så greide jeg å lure ham i tidsnød, og det andre partiet var ganske komplisert, men jeg hadde en god følelse. Det tredje partiet var litt mer nervøst, oppsummerte Carlsen om onsdagens omspill.

Han innrømmer at han hele tiden siktet seg inn på å avgjøre VM-duellen mot Fabiano Caruana i omspillet.

VERDENSMESTER: Magnus Carlsen.
VERDENSMESTER: Magnus Carlsen. Foto: Bendiksby, Terje

– Det var en tanke tidlig i kampen at det fort kunne bli sånn. Det har vært et scenario hele tiden som jeg har vært fornøyd med. Jeg vil si Fabiano Caruana er den sterkeste spilleren jeg har møtt. Samtidig vant jeg ikke et klassisk parti, og er derfor veldig glad for å ha vunnet kampen. Jeg har selvfølgelig mye å jobbe med, men hurtigsjakkformen er i hvert fall bra. Det var alfa og omega at jeg ikke tapte, for det var en tøff kamp. Det var mye spenning hele tiden, og heldigvis var jeg en mester idag. Nå er jeg både glad og lettet, sa Carlsen.

På pressekonferansen etter fikk Carlsen spørsmål om kritikken han mottok etter at han tok tidlig i remis i siste parti med langsjakk.

Carlsen med VM-pokalen.
Carlsen med VM-pokalen.

– Jeg hadde en god dag på jobben og alt fungerte perfekt. Jeg synes jeg gjorde en god avgjørelse da jeg tok remis i siste parti i langsjakken. Noen undervurderte den beslutningen, men jeg mener jeg tok den riktige beslutningen. Basert på mine sjanser i omspillet, så viser det at er rett. Når det gjelder de som mener noe annet, så har de rett til å ha sine idiotiske meninger, gliste han.

– De siste årene har spillet mitt ikke vært strålende. Men denne kampen var et skritt i riktig retning. Jeg føler at jeg har ting å jobbe videre med, men jeg angrer ikke på noe jeg gjorde i denne kampen. Generelt sett så hadde jeg en god prestasjon i klassisk sjakk, spesielt med tanke på det jeg har gjort tidligere år, konkluderte han.

– Jeg er takknemlig for all støtte og hjelp jeg har fått av mitt støtteapparat. De har jobbet veldig hardt og sørget for at jeg fikk de beste muligheter til å vinne kampen, slo den nybakte VM-vinneren fast.

– Hvordan vil du feire seieren, lurte en journalist på.

– Jeg vet ikke. Det er spesielt å vinne for meg. Fabiano er den sterkeste jeg har møtt noensinne. I klassisk sjakk så er han best i verden. Jeg vil bare fortsette å jobbe for å bli bedre de neste to årene, svarte han.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal feire, men jeg skal feire mye de to neste årene, gliste Carlsen.

Fabiano Caruana gratulerte Carlsen med seieren. Amerikaneren innrømmet at han var sjanseløs.

– All kreditt til Magnus. Jeg hadde en svært dårlig start, spesielt i det andre partiet. Jeg spilte ikke min beste sjakk, mens Magnus spilte veldig bra, sa amerikaneren Caruana etter nederlaget.

Magnus Carlsen ble verdensmester for første gang tilbake i 2013 etter å ha slått Viswanathan Anand på hans hjemmebane i Chennai i India.

Deretter har han forsvart VM-tittelen to ganger, mot Anand i Sotsji i 2014 og mot Sergej Karjakin i New York to år senere. Nå har nordmannen altså forsvart tittelen for tredje gang.

– Jeg er veldig lettet. Trusselen om et tap har hengt over oss lenge, men nå tenker jeg at vi skal feire litt og slippe følelsene løs ikveld. Nå har Magnus virkelig bevist at han kan når det gjelder som mest, sa manager Espen Agdestein til NRK.

Han har også to VM-gull i hurtigsjakk og tre i lynsjakk. Caruana var en jevnbyrdig motstander i langsjakk, men straks betenkningstiden ble kraftig redusert viste Carlsen seg som den klart beste av de to.

Carlsen tok ledelsen 2-0 etter to hurtigpartier
Magnus Carlsen vant de to første omspillspartiene mot Fabiano Caruana.

Magnus Carlsen brukte 55 trekk med hvite brikker for å vinne det første partiet i hurtigsjakk. Han fulgte opp med å ta hjem seieren også i det neste partiet, da med svarte brikker.

– Han har spilt utrolig bra. Han har klart å slippe seg løs. Han sa at han gledet seg til omspillet. Det ser bra ut, men det er to partier igjen, sa Carlsens manager Espen Agdestein til NRK etter det andre partiet.

I parti nummer to gikk de første trekkene raskt unna. Spesielt Caruana hadde forberedt seg godt, og spillernes 16 første trekk gikk uten at de brukte særlig betenkningstid. Etter ytterligere seks trekk var den 26 år gamle amerikanerens overtak med hvitt utlignet, og etter hvert skaffet Carlsen seg et avgjørende overtak.

I det første partiet kom Caruana tidlig under på tid etter at han brukte mer tid på sine åpningstrekk enn Carlsen. Han ofret tidlig en bonde for å få overtaket også på brettet, et såkalt gambit-spill.

Som tidligere i VM-duellen var Caruana flink til å forsvare seg da Carlsen forsøkte seg på offensiven. Han gjorde derimot et trekk med sin springer etter å ha brukt over fem minutter betenkning. Sjakk-computerne ga Carlsen en klar fordel i stillingen.

I et tårnsluttspill med en ekstra bonde til Carlsen greide verdensmesteren å avgjøre i sin favør.

Carlsen tok ledelsen 1-0 etter første hurtigparti
Magnus Carlsen vant det første av fire hurtigsjakkpartier i VM-omspillet mot Fabiano Caruana onsdag.

– Jeg er lettet. Det var jo bare det første partiet, men det var en flott start, sa Carlsens manager Espen Agdestein til NRK.

Caruana kom tidlig under på tid etter at han brukte mer tid på sine åpningstrekk enn Carlsen. Han ofret tidlig en bonde for å få overtaket også på brettet, et såkalt gambit-spill.

Som tidligere i VM-duellen var Caruana flink til å forsvare seg da Carlsen forsøkte seg på offensiven. Han gjorde derimot et trekk med sin springer etter å ha brukt over fem minutter betenkning. Sjakk-computerne ga Carlsen en klar fordel i stillingen.

Carlsen brukte over 9 minutter tid på sitt 24. trekk slik at amerikaneren fikk en fordel av mer tid inn i sluttspillet, som ble et tårnsluttspill med en ekstra bonde til nordmannen.

Etter de 32. og 34. trekkene viste NRKs pil at partiet var helt jevnt igjen. Ti trekk senere hadde derimot Carlsen en vinnende stilling. Etter 55 takket Caruana for partiet.

I det første partiet med hurtigsjakk, med 25 minutter tenketid og 10 sekunders ekstratid per trekk, var det Carlsen som hadde hvite brikker.

Langsjakken i VM-duellen endte 6-6 etter at samtlige tolv partier sluttet med remis.