Ap ønsker at flere får billigere og gratis tannlege

Gratis tannlege bør utvides til å omfatte 19- og 20-åringer, og fram til 25 år må det være halv pris hos tannlegen. Det mener Arbeiderpartiet som vil bruke 470 millioner kroner i året for gratis og billigere tannlege for studenter og andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag har alle opp til 18 år gratis tannlege, men etter det er det slutt.

– Det at tenner kan regnes som en del av kroppen og inngå som en del av helsetilbudet, det tror jeg er veldig viktig, sier Håkon Randgaard Mikalsen, leder for Norsk Studentorganisasjon.

Han setter seg frivillig i tannlegestolen for å få en sjekk av tennene sine. Mikaelsen innrømmer at tannlegebesøk er noe som prioriteres ned når du er student.

Utsetter tannlegebesøk

Ved tannklinikken til Studensamskipnaden i Oslo ser de eksempler på at pasienter har ventet lenge med å gå til tannlegen.

– Det kan få nokså alvorlige konsekvenser for tannhelsen generelt. For du oppdager da ikke hull eller andre sykdommer i munnen tidlig, og da kan de utvikle seg over tid og kan bli nokså omfattende. Det kan også bli en stor økonomisk belastning for den det gjelder, sier tannlege Anna Hardang ved tannklinikken til Studentsamskipnaden i Oslo.

Bruker kredittkort for tannlege

I sitt alternative statsbudsjett foreslår Arbeiderpartiet å bruke 470 millioner kroner ekstra på tannhelse. Av disse skal 360 millioner gå til unge til og med 25 år. I tillegg vil partiet omgjøre et kutt fra regjeringen på 66,6 millioner kroner og bruke 50 millioner ekstra på lavere tannlegeutgifter for de som får problemer med tennene på grunn av f.eks kreftbehandling.

– Vi vet nå at det er mange studenter som slutter å gå til tannlegen og kan bli borte fra tannlegen i mange år. Her forteller de også at mange kommer først tilbake når de har et stort problem. Eller de setter seg i stor gjeld når de må gå til tannlegen med et stort problem, så dette er en god investering også for fellesskapet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Studentorganisasjonen kjenner til mange tilfeller hvor studenter bruker kredittkort og setter seg i gjeld for å betale høye tannlege-utgifter.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og leder for Norsk Studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen er enige om at flere unge må få gratis eller billigere tannlege. Foto: Simen Askjer/Nyhetene TV2
Ap-leder Jonas Gahr Støre og leder for Norsk Studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen er enige om at flere unge må få gratis eller billigere tannlege. Foto: Simen Askjer/Nyhetene TV2

– Samtidig er det også sånn at halvparten av norske studenter er over 25 år. så selv om det er et godt tiltak så er det bare en start, sier studentlederen.

Regjeringen utreder

Regjeringen vil heller prioritere de som trenger aller mest hjelp til tannlegeregningen. Det er satt igang en utredning som skal se på hvem som skal prioriteres med lavere tannlegeutgifter.

– Vi avviser det ikke totalt, selv om vi ikke stemmer for det nå. Men vi er ikke sikre på at gratis tannhelse for dem opp til 20 år er det mest opplagte , sier stortingspresentant Sveinung Stensland fra Høyre og nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomite.