#

2SITERT

Tiltalen beskriver grove maktmisbruk som går på tilliten løs

Arkivbilde fra juni 2013. Statsadvokaten i Troms og Finnmark har tiltalt tidligere statsråd Svein Ludvigsen (72) for seksuelle overgrep mot tre personer gjennom misbruk av sin stilling.
Arkivbilde fra juni 2013. Statsadvokaten i Troms og Finnmark har tiltalt tidligere statsråd Svein Ludvigsen (72) for seksuelle overgrep mot tre personer gjennom misbruk av sin stilling. Foto: Anders Wiklund / Tt / Scanpix
Tiltalen mot tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen er rystende lesning. Men den forteller også en historie som kan bryte ned tillit og ødelegge for arbeidet med integrering av innvandrere.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svein Ludvigsen var en godt likt Høyre-mann. En respektert og kunnskapsrik politiker med en lun humor. Flere sentrale Høyre-folk har opp gjennom årene fortalt meg at den tidligere nestlederen var en undervurdert politiker. At han var en større kapasitet og viktigere for partiet enn mange av oss ante, både nasjonalt og ikke minst i Nord-Norge.

Tiltalen mot ham er i seg selv en rystende beretning om grovt maktmisbruk, om kynisk utnyttelse av sin posisjon til å misbruke unge mannlige asylsøkere, og om bruk av løgner og trusler for å skjule misbruket. Det forsterkes av at det er en tidligere toppolitiker som er tiltalt for å ha gjort det.

En tiltale er ikke en dom. Svein Ludvigsen har en annen versjon av det som skjedde. Han mener at han har hjulpet og støttet disse unge mennene og avviser at han har overhodet har hatt seksuell omgang med dem. Han skal få forklare og forsvare seg i rettssalen. Han er ikke skyldig før en eventuell dom er endelig avsagt.

Men tiltalen setter fokus på et tema som er større enn bare straffesaken mot Svein Ludvigsen. De siste årene vært vi sett flere saker hvor fremtredende politikere i varierende grad har misbrukt sin posisjon til å oppnå eller prøve og oppnå seksuell omgang med yngre kvinner eller menn.

Disse sakene svekker noe av det mest verdifulle vi har her i landet, nemlig tillit.

Norske toppolitikere og bedriftsledere liker å fremheve den høye graden av tillit som preger det norske samfunnet. Det er en viktig ressurs, et konkurransefortrinn i internasjonal sammenheng og bidrar til at vi føler oss trygge.

«Tillit - det er typisk norsk, det», har statsminister Erna Solberg tilfreds konstatert på landets vegne.

Det Erna Solbergs partifelle er tiltalt for kan svekke denne tilliten, ikke minst hos de flere tusen som hvert år skal integreres inn i det norske samfunnet. De som skal bosettes i en kommune, begynne på skole, skaffe seg jobb, få venner og et sosialt nettverk. Bli norske. Hvis du ikke har tillit til det norske systemet, blir du aldri integrert i Norge.

I september skrev VG om hvordan norske kvinner utnyttet unge mannlige asylsøkere og byttet til seg sex mot tjenester og penger.

En sak om seksuelt misbruk som ikke fikk så mye oppmerksomhet som den burde. Hvorfor? Er det fordi de er unge, men likevel voksne, menn som bør kunne ta vare på seg selv? Fordi vi ikke identifiserer oss med disse ofrene på samme måte som med andre? Det kunne jo ikke vært meg. Det kunne ikke vært barna mine.

Det at det er menn som utsettes for overgrep har også et ekstra tabubelagt slør over seg. Disse unge mannlige asylsøkerne, som ofte forbindes med kriminalitet og gjerningspersoner i overgrepssaker, kan også være ofre. Det gjør muligheten for misbruk av dem enklere, og faren for å bli tatt mindre.

Derfor er det svært viktig at politiet har etterforsket saken mot Svein Ludvigsen på en grundig måte, tatt de fornærmede på alvor. Trodd på dem. Det i seg selv er et viktig signal, uavhengig av endelig utfall.

En grundig og rettferdig rettsprosess vil forhåpentligvis forsterke tilliten til at alle, også og de svakeste og mest sårbare, blir hørt og har et rettsvern her i landet.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook