KAMERAT: Morten Brekke ble kjent med nordmannen gjennom jaktmiljøet i Canada. Foto: TV 2
KAMERAT: Morten Brekke ble kjent med nordmannen gjennom jaktmiljøet i Canada. Foto: TV 2

Jaktkamerat i sjokk etter grizzly-angrepet:

– Nesten ufattelig

Morten Brekke er i sorg etter at en grizzlybjørn drepte kona og datteren til hans mangeårige venn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For 35 år siden overvintret Morten Brekke (60) i Yukon, Canada, i samme område som der den norske pelsjegeren og hans kone (37) og datter (10 mnd.) har bodd de siste tre månedene.

Han har vært venn med den norske pelsjegeren gjennom jakt og villmarksinteressen i over tjue år. Og da han i morges fikk beskjeden om at en grizzlybjørn har drept den franskcanadiske kvinnen og hennes datter, måtte han sette seg ned.

– Dette er bare veldig tragisk. Jeg visste at han hadde fått barn. Det er nesten ufattelig.

Uvanlig angrep

Han sier det er vanskelig å vite hva som har skjedd, men har fått rapporter om at det er vårtemperaturer i området der nå.

– Bjørnen kan ha våknet fra hiet fordi det er så varmt og vært sulten, sier Brekke.

Han forteller at bjørner kan angripe for å beskytte et bytte. Brekke har selv vært i området og møtt bjørn, men aldri blitt angrepet.

– Det er ikke så vanlig at grizzlybjørner går til angrep på mennesker i store villmarksområder. Det er mer vanlig i nærheten av nasjonalparker hvor bjørnen ofte blir fristet av mat og av folk som oppfører seg dumt, sier Brekke til TV 2.

HYTTE: Det er 30 år siden Morten Brekke var på sin første villmarkstur i Yukon og bodde i en hytte med tre venner. Foto: Privat
HYTTE: Det er 30 år siden Morten Brekke var på sin første villmarkstur i Yukon og bodde i en hytte med tre venner. Foto: Privat

Svært erfaren

Brekke, som har vært på 24 villmarksturer i Yukon, forteller at nordmannen og hans kone har kjøpt en konsesjon til å drive pelsjakt i området. Dette er ifølge ham i hovedsak jakt på dyr som mink, mår, røyskatt, bever, ulv og coyote. Han beskriver kameraten som svært erfaren.

– Han både utmarksutdannelse og utdannelse innen naturforvaltning. Han er en tøffing og en dedikert person som har likt å bruke naturen både her hjemme og i utlandet.

Det er en stund siden han har snakket med kameraten, men han mener de var godt forberedt til å drive med pelsjakt i et så avsidesliggende området.

– Yukon-territoriet er vanvittig stort og det bor bare 30.000 mennesker der. Det er cirka 7000 grizzlybjørner og 10.000 svartbjørner i området, sier Brekke.

Kom hjem til bjørnespor

Reporter i Whitehorse i Yukon i Canada, Steve Hossack, dekker saken for CBC News.

– Nordmannen kom hjem til hytta på mandag etter å ha vært ute på snøscooter. Han begynte å bli bekymret da han fant bjørnespor rundt hele hytta. Mens han lette etter kona og datteren ble han selv angrepet av bjørnen. Han skjøt bjørnen og fant kona og dattera allerede døde utenfor hytta.

Han forteller at det lokale politiet jobber med etterforskningen.

– Det siste vi har hørt er at likene fortsatt er oppe ved hytta. Årsaken til det er fordi politiet kom opp til hytta først sent i går kveld og fikk ikke gjort ordentlige undersøkelser før det ble dagslys, forteller Hossack.

CBC News-reporter Steve Hossack. Foto: Privat
CBC News-reporter Steve Hossack. Foto: Privat

Han beskriver området som et av de mest avsidesliggende i Yukon-området. Det nærmeste tettstedet er flere timer unna. Han sier at det er fare for bjørneangrep i området om sommeren og høsten, men at dette er et uvanlig tilfelle.

– Vi har opplevd noen drastiske klimaforandringer i området de siste årene, som har ført til at frosten har kommet senere og senere. Det har ført til at bjørnene fortsetter å lete etter mat før de må gå i hi, forteller Hossack.

Han forteller at familien var godt kjent blant lokalbefolkningen og at det har gått hardt inn på samfunnet.

– Disse er erfarne folk som vet hva de driver med i villmarken, så det kom som et sjokk for alle, sier han til TV 2.

Fant familien drept

Angrepet skal ha skjedd en gang mellom klokken 10 og 15 lokal tid mandag, opplyser rettsmedisineren i Yukon i en pressemelding.

Kona og datteren til nordmannen hadde vært alene på hytta de bodde på da angrepene skjedde.

Likene deres ble funnet av mannen selv da han returnerte fra en tur han hadde vært på. Han kom tilbake rundt klokken 15, og ble umiddelbart selv angrepet av en grizzlybjørn rundt hundre meter fra hytta.

Han fikk skutt og drept bjørnen på egen hånd, før han beveget seg mot hytta. Der fant han kona og datteren døde. Han fikk varslet om angrepet ved hjelp av en nødalarm.

– Det virker som de har vært ute på en tur da hendelsen inntraff, står det i pressemeldingen som kanadiske medier siterer.

Nordmannen og hans familie skal tilbrakt de siste tre månedene på hytta. Kvinnen var på fødselspermisjon fra sin jobb som lærer ved en barneskole.

Angrepet etterforskes nå av kanadiske myndigheter.