TIL NORGE?: Slike scener ønsker Kjell Madland seg i Norge om to år.
TIL NORGE?: Slike scener ønsker Kjell Madland seg i Norge om to år. Foto: Mary Altaffer

Jobber for å få sjakk-VM til Norge

– Vi har et ønske om at Stavanger skal være stedet der det skal skje, sier Kjell Madland, som har fått gode tilbakemeldinger fra sjakktoppene i London.

Gründeren bak Norway Chess, Kjell Madland, forteller til TV 2 at det en VM-kamp med Magnus Carlsen på norsk jord er den store drømmen.

Og nå jobbes det hardt for at det skal bli en realitet.

– Vil bli en mer åpen prosess

For dersom Magnus Carlsen klarer å forsvare VM-tittelen i onsdagens omspill mot Fabiano Caruana, vil norske sjakk-krefter at VM-kampen i 2020 blir spilt på hjemmebane for 27-åringen.

– Dersom det skjer, så er det ikke så mye tid en har på seg. Da er det bare to år til neste arrangement skal skje. Da er det å få i gang en prosess for å se om det er mulig å hente inn penger, for å legge inn et bud osv. og lage et samarbeid. Så håper vi at vi i samarbeid med Norges sjakkforbund skal kunne lage et godt konsept og finne den beste plassene å arrangere et VM, som vi håper er i Stavanger, sier Madland til TV 2.

Prosessene rundt de tidligere tildelingene til VM-kampene har vært lukket, og derfor har det vært vanskelig å gå til den norske stat med en forespørsel om midler. Madland spår en åpnere prosess denne gangen, og han har selv vært i London under den pågående VM-kampen for å diskutere mulighetene for et VM i Norge med både Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) og Agon, selskapet som forvalter VM-rettighetene.

Norway Chess-general Kjell Madland.
Norway Chess-general Kjell Madland.

– Det er enormt viktig å samarbeide med flere aktører. Sjakkforbundet er viktige – vi har snakket litt med dem. Det er en sak som vil bli en litt mer åpen prosess enn det har vært før. Det vil handle mye om penger og hvordan vi har tenkt å rigge det. Så er spørsmålet om FIDE tenker at det er Norden eller Europa som er neste ut.

De foregående VM-kampene har gått av stabelen i New York (USA), Sotsji (Russland) og Chennai (India).

– Vi har jevnlige samtaler med toppledelsen i AGON. Og vi har selvfølgelig snakket med en del folk i FIDE. Når det gjelder selve prosessen, så vil de ha den mye åpnere. Sannsynligvis vil det blir en budrunde. Da må vi vite hva vi byr på og hva som er innholdet. Og om det er noe som lar seg gjøre. Vi har ikke sett kriteriene, for det er ikke offentlig før en ny prosess i gang, sier Madland, som har fått positive signaler.

– De er positive til oss. Vi har gjort mye innovativt og vi har en turnering som blir lagt merke til. Norway Chess er blitt diskutert opp og ned under VM fordi vi legger opp til et nytt konsept med nye tenketider og spenning rundt at hvert parti skal avgjøres. Vi blir et forbilde i diskusjonen og på verdensbasis. For AGON og FIDE er sånne ting positive fordi vi fremmer sjakken. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra dem og Norges Sjakkforbund.

– Det gir jo mening

I London følger sjakkjournalister og -fans nøye med på trekkene til Carlsen og Caruana. Mike Klein, sjakkeksert og journalist for chess.com, mener Norge ville vært en godt vert for neste sjakk-VM.

– Det gir jo mening. Det vil være Carlsens femte VM-kamp, så det er på tide at han får spille på hjemmebane. Om Caruana skulle vinne, vil jo mange forvente at USA vil prøve å få VM dit. Jeg vet ikke om Carlsen spiller bedre på hjemmebane eller ikke, men det er passende at han får spille en VM-kamp minst en gang på hjemmebane, sier Klein til TV 2.

– Siden den vestlige verden har en del liberale fordeler sammenlignet med andre plasser (Saudi-Arabia), vil det være mye bedre for sjakksportens omdømme om det blir holdt i Norge.

Åpner også for Oslo

Det er fremdeles mange brikker som må flyttes riktig før Carlsen sitter ved sjakkbrettet på norsk jord under en VM-kamp. Det er heller ikke garantert at partiene vil spilles i Stavanger.

Madland understreker uansett at han og Stavanger-gjengen vil stille seg bak en norsk søknad - selv om den skulle føre VM-kampen til Oslo.

– Nei, det er klart vi ikke er blitt enige om det. Vi har et ønske om at Stavanger skal være stedet der det skal skje, fordi det er her vi har etablert Norway Chess og det er her vi vil at det skal skje. Men så er det sånn at vi må i samarbeid med sjakkforbundet finne ut hvor de har mest lyst at dette skal skje. Vi er avhengige av disse tingene rundt økonomi etc., sier Madland.

Madland opplyser også at det kan bli aktuelt å arrangere kandidatturnering og VM i hurtig- og lynsjakk.