Derfor har Jorun Stiansen aldri hatt lyst på barn

Jorun Stiansen vil ha total frihet på alle måter. Derfor ønsker hun ikke å få barn. Hennes valg har skapt store reaksjoner og hun håper vi kan vise mer respekt og tolleranse for hverandre.

Så lenge hun kan huske har Jorun Stiansen ønsket seg et liv uten barn.

– Det har vært naturlig for meg helt siden jeg var tre år og sa til tanten min at jeg ikke skulle ha barn. Jeg har aldri hatt lyst til det, drømt om det eller forestilt meg det, sa Stiansen da hun gjestet God morgen Norge tirsdag.

Når de andre jentene drømte om familie drømte Jorun om å bli Indiana Jones og reise jorden rundt. Hun skulle bli rockestjerne, TV-stjerne, men ikke mor. Det viktigste for Jorun er ikke hennes eget valg om å ikke få barn, men å fronte at det er helt i orden å velge annerledes.

– Det er ikke alle som er ment for den type liv og det er helt okay. Det er det jeg vil fronte, sier hun.

Barn gjør deg ikke lykkeligere

I følge forsker Ragnhild Bang Nes ville Jorun sannsynligvis ikke vært mer lykkelig med barn.

– Vi ser ikke at det gir økt lykke av det å få barn. Snarere ser vi, spesielt andre steder i verden, at det å få barn henger sammen med lavere lykke. Det er mange kostnader ved å bli foreldre; man setter livet på vent, sover mindre og får mange flere bekymringer, sier hun.

Jorun skaper sin egen lykke. I 18-19 års alderen opplevde hun at folk så det som en selvfølge at man skulle ha hus, Volvo og tre unger. Men underholdningsbransjen var mer spennende for Venneslajenta. Hun har funnet lykken sammen med samboer Egil Furre som heldigvis ønsker det samme når det kommer til familie.

– Jeg sa på en av de første datene våre, at hvis det å få familie og barn er noe du ønsker så er det ikke noen grunn til at vi fortsetter. Da sa han: «jeg føler akkurat det samme». Det var perfekt!

Sterke reaksjoner

Jorun Stiansen har opplevd å få mange reaksjoner på valget sitt. Ikke alle er like hyggelige.

– Jeg får reaksjoner spesielt fra jenter på Sørlandet. Der er det veldig normalt å få barn, og jeg følte meg utenfor og annerledes for at jeg ikke ønsket det. Men du må være den du er ment til å være og den du vil være. Det som er riktig for deg er kanskje ikke riktig for andre. Vi må være glade på hverandres vegne - det er det jeg vil at vi skal bli bedre til, sier en engasjert Stiansen.

90 - 95% av unge kvinner ser for seg et liv med barn.

– Vi er forskjellige og det er utrolig viktig å åpne opp for at vi har forskjellige behov, sier forsker Ragnhild Bang Nes.