UNDERKJØLT REGN: Det vil bli nullføre og fare for svært glatte veier på Østlandet i løpet av det neste døgnet.
UNDERKJØLT REGN: Det vil bli nullføre og fare for svært glatte veier på Østlandet i løpet av det neste døgnet. Foto: Terje Pedersen / Scanpix

Kaos-varselet:

– Disse timene kan bli skikkelig ille

Mildværet bringer med seg en fryktinngytende liste med farer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange har nok frosset de siste dagene, men nå snur været.

Som vi skrev om mandag, er det ventet væromslag i løpet av onsdag og torsdag.

Det er imidlertid ingen grunn til å juble, for mildværet bringer med seg en fryktinngytende liste med farer:

  • Vind opp mot full storm styrke
  • Uvanlig store nedbørsmengder
  • Nullføre, snø og sludd
  • Underkjølt regn

– Timene med væromslaget kan bli skikkelig ille, advarer Storm-meteorolog Mariann Aabrekk.

Her blir det storm

Væromslaget er allerede i gang med kraftig vind på Vestlandet som bare øker ut over kvelden og natten.

Slik treffer vinden i kveld ved 21-tiden.
Slik treffer vinden i kveld ved 21-tiden.

Lokalt er det ventet vindkast opp mot 35 meter i sekundet. Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for Rogaland og Hordaland.

– I Sunnhordland, Rogaland, helt vest i Agder og i fjellet i Sør-Norge økning til sterk kuling og opp i liten storm, fra kvelden opp mot full storm, sier Aabrekk.

I fjellet i Sør-Norge kan storm og snøfall gi til ufyselige forhold og stengte fjelloverganger.

Slik forventes temperaturene ut tidlig torsdag morgen. Gult innebærer plussgrader. Hvitt er rundt null og blått kuldegrader. Foto: StormGeo
Slik forventes temperaturene ut tidlig torsdag morgen. Gult innebærer plussgrader. Hvitt er rundt null og blått kuldegrader. Foto: StormGeo

– De som skal over fjellet må være forberedt på at det vil ta tid. Det blir mye vind og snøfokk, med dårlig sikt. Det vil bli nullføre også her etter hvert, da snøgrensen skal opp på hele 1000 meter i løpet av torsdagen, sier meteorologen.

Farevarsel for nedbør

Lavtrykket vil også bringe med seg store nedbørsmengder, særlig på Sørlandet.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for Agder med fare for lokalt mye regn. De melder om opp mot 70-90 mm i løpet av 24 timer fra onsdag kveld. StormGeo mener det kan komme opp mot 70 mm lokalt i løpet av torsdagen.

Nedbøren vil komme som regn i ytre strøk langs både vestlands- og sørlandskysten, men lenger inn i landet kan den komme som sludd og snø før det etter hvert går over til regn.

– Det blir en grå og veldig våt dag i Agder og Telemark. Videre nordover langs kysten er det ganske mildt. På vestsiden av fjellene kommer vinden og varmluften først, og gjør det mildere før nedbøren kommer. Dermed slipper man unna underkjølt regn og nullføre her. På Østlandet kan væromslaget bli bråere. Der vil man ikke vite om det er pluss- eller minusgrader på vegen når det begynner å regne, sier Aabrekk.

Her kan det bli nullføre og is

Steder i Sør-Norge som hadde fem og ti minusgrader natt til onsdag, kan nemlig vente seg nullføre og etter hvert plussgrader i løpet av natten og morgentimene torsdag.

Bakken er dermed fortsatt iskald, noe som gir en overhengende fare for at regn vil fryse til is når det treffer bakken.

Prognosen for morgentimene torsdag. De grønne feltene indikerer hvor nedbøren vil komme som snø. Blått og rødt indikerer hvor det vil komme som regn.
Prognosen for morgentimene torsdag. De grønne feltene indikerer hvor nedbøren vil komme som snø. Blått og rødt indikerer hvor det vil komme som regn.

De har gått ut med gult farevarsel for Østlandet (Østafjells). Her er det ventet nullføre og mer av nedbøren vil komme som snø – særlig i indre strøk.

– Oslo-området og indre strøk Østafjells skal passere nullpunktet en eller annen gang i løpet av kvelden, natten eller torsdag morgen. Der kan det bli veldig glatt flere steder, advarer Aabrekk.

Hun oppfordrer folk til å kjøre forsiktig og å beregne god tid når de skal av gårde torsdag morgen.

Det er umulig å forutsi nøyaktig når det blir vanskeligst kjøreforhold, og det kan være store lokale forskjeller.

– Det vil bli nullføre i indre strøk, men det store spørsmålet er når det skjer. Det kan bli i løpet av natten eller morgentimene, det kan være store lokale forskjeller. Selv om det virker trygt, kan det for eksempel være glatt rundt neste sving. Det viktigste er at folk er obs, oppfordrer hun.

Det er ventet at nedbøren vil gå over til regn i hele lavlandet ut over dagen torsdag.

Vegvesenet: – Kjør forsiktig!

Statens Vegvesen forsikrer om at deres entreprenører er godt forberedt på været som venter og er klar til å starte salting av veiene tidlig.

De oppfordrer folk til å kjøre forsiktig.

– Man må kjøre etter forholdene og være forsiktige og bruke vinterdekk. Det bør være en selvfølgelighet på denne tiden, men man treffer faktisk på bilister med sommerdekk gjennom hele året, Gry Solli, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen.

Folk i Midt-Norge slipper unna uværet, mens det ser grått og forblåst ut også for Nord-Norge sin del med stiv kuling på kysten og bygevær. Også her stiger temperaturene.