Plutselig sto det en full, rabiat mann med spade, i stua til ekteparet

STORE SKADER: Slik så det ut etter at en godt beruset polakk hadde rasert bolighuset til et ektepar i Akershus i mars 2015.
STORE SKADER: Slik så det ut etter at en godt beruset polakk hadde rasert bolighuset til et ektepar i Akershus i mars 2015. Foto: Politiet
En mann er dømt til 75 dagers betinget fengsel etter at han raserte et bolighus med en spade. Paret som bodde i huset, gjemte seg livredde bak en låst dør.

Litt etter klokken 23 lørdag 7. mars 2015 hørte et ektepar på Årnes i Akershus bråk utenfor huset.

Da de så ut, så de en mann som virket svært urolig.

Mannen hev en søppelbøtte inn i den parkerte bilen deres, knuste flere av utelampene før han knuste speilet på bilen.

– Vi ringte politiet, som ba oss om å ikke slippe mannen inn i huset, forklarte kvinnen som bor i huset i retten.

Etter å ha ødelagt ting utendørs, gikk tiltalte til terrassen, der det sto en spade.

Med denne knuste han terrassedøren og tok seg inn i stua i huset.

– Livredde

I stua utførte han det som omtales som omfattende skadeverk. Blant annet slo han i stykker flere gjenstander i stuen og på kjøkkenet. Han knuste også flere av husets vinduer.

Da ekteparet forsto mannen hadde kommet seg inn i stua, oppfordret politiet paret til å få låst en dør mellom seg og mannen.

– Vi kom oss inn i en gang, der vi låste døra, forklarte kvinnen.

Mannen, som er polsk statsborger, forsøkte da å komme seg gjennom døra ved å gå løs på den med spaden. Paret kom seg etterhvert ut av huset, satte seg i bilen, og kjørte til naboen.

Fra naboens hus observerte de noe senere den polske mannen som gikk ute på fortauet.

Det var mens mannen var her at politiet kom og pågrep ham.

På fest

Mannen selv har i politiavhør forklart at han ikke husker hendelsen, men innrømmet likevel straffskyld etter tiltalen.

Han antok at det vitnene forklarte stemte.

Mannen forklarte at han hadde vært på fest hos en kamerat, og hadde drukket whisky fra rundt 14-tiden samme dag. Han var dermed svært beruset da hendelsene skjedde.

Retten slår fast at det ikke er noen tvil om at mannen har begått grovt skadeverk, og at hendelsen forårsaket sterk frykt hos ekteparet.

– Korrekt dom

Mannen ble dømt til 75 dager betinget fengsel, samt å betale 128.420 kroner til ekteparets forsikringsselskap. Han har imidlertid fått noe strafferabatt ettersom han erkjente de faktiske forholdene.

Politiadvokat Elisabeth Kaspersen i Øst politidistrikt betegner det polakken har gjort som en alvorlig forbrytelse.

– Vi mener dommen er korrekt og velbegrunnet. Skadeverket og innbruddet må sees på og bedømmes samlet. Det er da tale om en alvorlig forbrytelse, sier Kaspersen til TV 2.

Hun sier at det ikke er mye rettspraksis på denne typen innbrudd med hærverk som formål. Skadene som ble påført boligen utgjør nesten 130.000 kroner.

– I tillegg til de omfattende skadene som ble påført boligen er det skjerpende at dette skjedde mot en privatbolig, og at det var sendt på kvelden, opplyser politiadvokaten.

– Skremmende og sterkt ubehagelig

Det grove innbruddet og hærverket ville hver for seg fylt kravene for fengselsstraff, og legger man til den skremmende atferden kvalifiserer dette til «fengselsstraff i det høyere sjiktet», mener hun.

– Oppførselen som tiltalte utviste skaper frykt. Ekteparet opplevde dette som skremmende og sterkt ubehagelig, sier Kaspersen.

Mannen befinner seg i Polen, men har fått oversendt dommen fra sin forsvarer Tom-Daniel Karlstad.

– Jeg er per nå ikke kjent med om dommen er oversatt og forkynt ham i Polen. Forut for saken ga han uttrykk for at han så frem til å få dom og endelig avklaring, sier Karlstad til TV 2.

Saken har vært berammet flere ganger tidligere, men rettssaken har ikke vært mulig å gjennomføre fordi den polske mannen har befunnet seg i Polen.

Rettssaken i Øvre Romerike tingrett gikk uten tiltalte til stede.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook