HJERNEN: Jorginho er Maurizio Sarris kanskje viktigste mann i måten han vil at Chelsea skal spille på.
HJERNEN: Jorginho er Maurizio Sarris kanskje viktigste mann i måten han vil at Chelsea skal spille på. Foto: David Klein

Mener Chelsea er avslørt: – De har fundamentale problemer

TV 2-ekspert Erik Thorstvedt mener Maurizio Sarri må tilbake til tegnebrettet, men Chelsea-manageren står på sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Chelsea mot Fulham på TV 2 Sport Premium og Sumo søndag fra kl. 12.30.

Chelsea gikk på sesongens første tap mot Tottenham forrige helg og står med bare ett poeng på de to siste seriekampene.

Mot både Everton og Tottenham hadde motstanderne en tydelig strategi på å ta ut Chelseas sommerkjøp, Jorginho, som også i Napoli var en nøkkel for Maurizio Sarri.

– Det er feil å sitte her og hugge hele prosjektet når de har tapt én kamp, men de har noen fundamentale problemer, sier TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt i Premier League-podkasten denne uken.

TAS UT: Motstanderne setter spillere på Jorginho for å drepe Chelseas spille.
TAS UT: Motstanderne setter spillere på Jorginho for å drepe Chelseas spille. Foto: Tim Ireland

– Hva skal de gjøre med Jorginho? Bytte han ut med Cesc Fàbregas? Da får man kanskje en spiller med et større register, men da må de gjøre om på alt annet, fortsetter den tidligere Tottenham-keeperen.

Sårbar «Sarri-ball»

Endre Olav Osnes mener Sarris stil fortsatt trenger tid på å sette seg.

– Sarri har vært veldig åpen i Chelsea på at det er Jorginho som skal komme inn og lære de andre hvordan «Sarri-ball» er. Han er nøkkelen i innkjøringsfasen til Sarri. Jeg har alltid tenkt at Chelsea blir bedre og bedre, men tar de ut nøkkelen … Sarri sa at det var kjørt da Tottenham tok ut Jorginho. Eneste måten å flytte ballen var fra motsatt stopper til back, for Jorginho var låst av, sier TV 2-kommentatoren.

Osnes mener måten å stoppe Chelsea på er avslørt.

– De har bygget laget rundt Jorginho, så det er sårbart. Sarri sa etter Tottenham-kampen at han var overrasket over to ting: At Jorginho ble låst av og at Tottenham kom i en 4-3-1-2-formasjon. Han så ikke den komme.

Midtbanespillerne scorer knapt

Chelsea betalte om lag en halv milliard kroner til Napoli for Jorginho.

– Jorginho har gått fra flest pasninger i Europa til langt nede på listen i Chelsea. De som har ballen mest er Antonio Rüdiger og David Luiz. De holder på å trille ball, men finner ikke nøkkelen. Jorginho har nesten ingenting annet å spille på. Han er ikke en er ingen som kan gå til å bli en «boks-til-boks»-spiller, sier TV 2s fotballekspert.

Han mener Chelsea midtbanespiller har et stort problem.

– De scorer ingen mål. Jorginho har ett mål, og det er på straffespark. Kanté scoret i første kamp, men ingen etter det. Mateo Kovacic har ett mål på 84 kamper, så det er et enormt press. De har heller ikke en spiss som scorer mange mål, selv om de har to å veksle på. Det legger mye press på Willian og Eden Hazard, og at backene kommer frem, sier Thorstvedt.

– Må tilbake til tegnebrettet

N'Golo Kanté har vært blant Premier Leagues beste midtbanespillere de tre siste sesongene, men han Sarri omplaserte han umiddelbart til indreløper.

Thorstvedt mener det det vil være en stor endring å gå tilbake.

– Spiller Kanté i den rollen, så kan ikke Jorginho være med. Da kan du bare gravlegge prosjektet. Jorginho kan ikke spille indreløper, sier han.

Det er også uaktuelt for den italienske Chelsea-manageren.

– Jeg ønsker å spille med en veldig teknisk spiller sentralt. Jeg ønsker ikke Kanté i den posisjonen. Kanté ønsket å avgjøre alt i forrige kamp på åpningskvarteret, men det ble feil. Han havnet ute av posisjon og angrep boksen for mye, sa Sarri på en pressekonferanse denne uken.

Sarri har litt å gruble på om dagen, mener Thorstvedt.

– De kan spille med to dype, men da er det plutselig et helt annet Chelsea. Grunnen til at han spiller, er for å slå så mye pasninger at motstanderne presses inn, og så snur spillet. Det er derfor han ligger så høyt på statistikken. Mange av pasningene er ingenting og gjør ikke en dritt, men det endrer noe på det andre laget og skaper rom andre plasser som de plutselig utnytter ved å flytte tilbake. Han må tilbake til tegnebrettet, sier han.