Danskene i hundre: Har funnet kjempestein

– Den kommer fra Norge, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danmark består i stor grad av løse bergarter, noe som forklarer det flate landskapet.

Kontrastene til steinete Norge, der Mannen truer med å rase, er enorme.

Hos våre naboer med de bløde konsonantene – og like bløde landskapet – er en av dagens mest omtalte nyhetssaker at man har funnet én gedigen kampestein.

– Som et isfjell

Det var bonden Thomas Bent Andersen som var lei av å bli hindret av steinen når han skulle pløye opp marken, og bestemte seg for at nok var nok.

Han hyret inn en gravemaskinfører som mente det burde være en smal sak å få den opp, men overraskelsen var stor da steinen tilsynelatende aldri tok slutt.

Først etter seks-sju timer var den 27 tonn tunge kolossen oppe av jorda.

– Jeg har aldri sett en så stor stein før. Den er litt som et isfjell, man ser kun toppen, og vi ante ikke hvor stort omfanget var, og hvor dypt den egentlig lå nede i jorden. Det var en stor overraskelse, sier Thomas Bent Andersen til TV2 Østjylland.

Se danskenes reportasje om saken øverst!

Nest største noensinne

Han er fjerde generasjon som drifter familiegården i Hørning like utenfor Aarhus. De har alltid visst om steinen, men ingen kunne ha forutsett at den skulle være så stor.

Steinen er nemlig blant de største som noensinne er funnet i sand-landet.

– Det er en stor stein. Her i nasjonalparken vil den tilsvare den nest eller tredje største stein som noensinne er funnet, forteller stein-ekspert Jens Reddersen ved Nationalparken «Mols Bjerge» til TV2 Østjylland.

Gravemaskinføreren blir som en smågutt å regne ved siden av det norske granitt-beistet. Foto: TV2 Østjylland
Gravemaskinføreren blir som en smågutt å regne ved siden av det norske granitt-beistet. Foto: TV2 Østjylland

Han opplyser at den største steinen i Østjylland veier 85 tonn. Den største steinen i hele Danmark veier hele 1100-1200 tonn og er like stor som en enebolig.

Deilig å være stein i Danmark?

Men hvor alle dager kommer så steinen fra? Joda folkens, den kommer selvfølgelig fra Norge.

Det sier Anne Sofie Søndergaard, geolog ved Aarhus Universitet til TV2 Østjylland.

Granittblokken ble trolig transportert til Danmark av isen under siste istid, og åpenbart var det så deilig å være norsk stein i Danmark, at den ble liggende i 20.000 år.

Danskene er rett og slett bergtatt av den norske steinen tirsdag morgen. Den er blant sakene som skaper mest engasjement på Facebook, og blant de mest leste på TV2.dk.

PS: Det høyeste punktet i nasjonalparken Mols Bjerge er Agri Bavnehøj på 137 meter over havet. Utsikten herfra karakteriseres som en av de flotteste i hele Danmark, skriver Store norske leksikon.