Advokatfullmektig 26-åring
skal dømme sin andre cupfinale

– Jeg ville opp og fram, sier Emilie Rodal Dokset (26).
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til helga spilles cupfinalene i norsk fotball. I kvinnefinalen bør dommeren ha absolutt alle forutsetninger for å kunne kunne lovverket.

Dommeren heter nemlig Emilie Rodal Dokseth. Til tross for at hun bare er 26 år, dømmer hun sin andre cupfinale.

Det hele blir bare desto mer imponerende med tanke på utdanningen hun samtidig har tatt. Emilie har tatt juristutdanningen og jobber til daglig som advokatfullmektig for Deloitte i Oslo.

– Jeg ville opp og fram. Det er vel greit med litt ambisjoner, er det ikke det, sier Emilie Rodal Dokseth delvis fleipende til TV 2.

Ser likheter i rollene

Hun legger ikke skjul på at kombinasjonen, og spesielt alderen, er uvanlig.

– Det er nok ikke mange som har den kombinasjonen, men for min del handler det om at jeg driver med noe jeg synes jeg er gøy. Både det å være fotballdommer og advokatfullmektig gir meg veldig mye. I tillegg er jeg glad i utfordringer og å kunne teste meg på ulike arenaer, sier Rodahl Dokseth.

– Men det er vel ikke så mange skjellsord på kontoret der jeg jobber, sier hun og ler.

Lørdagens cupfinale spilles mellom LSK Kvinner og Sandviken. I 2014 dømte Rodal Dokseth finalen mellom Lillestrøm og Trondheims-Ørn.

Som fotballdommer og advokatfullmektig er det liten tvil om at 26-åringen bør ha kontroll på regelverket - både på og utenfor banen.

– Det jo regelhåndhevelse på begge arenaene, så det er mange likheter. Du må på en måte selge avgjørelsene dine og du må framstå med troverdighet. Uten troverdighet, så mister jo du kontrollen og muligheten til å selge budskapet ditt, sier fotballdommeren.

Ber folk tenke over hva de sier

For Emilie startet dommerkarrieren som 15-åring. Ønsket var å tjene litt ekstra ukepenger.

Veien til toppen av norsk fotball, og etter hvert utenlandsk fotball, har imidlertid ikke bare vært enkel.

– Du får litt møkk i øra etter å ha dømt i noen år. Det er synd og noen ting er helt uakseptabelt, men heldigvis tilhører det unntakene, sier hun.

– Har du noen ganger vurdert å gi deg?

– Ja, jeg har hatt mine runder, spesielt da jeg var ny. Spesielt de første elleverkampene var veldig utfordrende, sier Rodahl Dokseth.

Hun føler hun ofte blir spurt om hvordan det er å være jente som dommer.

– Det jeg opplever er utfordringen er hvordan det er å være ung dommer. Da har du mindre erfaring og du har hatt situasjoner som du ikke helt hvordan du vet du skal håndtere, sier fotballdommeren.

Hun oppmoder folk til å tenke ekstra over hvordan de behandler unge dommere.

OL-finale er drømmen

Selv har Rodal Dokseth lært seg å takle baksidene av det å være fotballdommer. Selv har hun klart å gjøre 2018 til et meget oppløftende år som fotballdommer. Tidligere i år ble hun utnevnt som FIFA-dommer.

Cupfinalen er prikken over i-en, mener hun.

– Cupfinalen er jo det kuleste du kan dømme på nasjonalt nivå. Livet rundt og arrangementet er jo fantastisk, sier hu

– Hva er den store drømmen din som dommer?

– Hvis jeg hadde fått dømme i OL, så hadde det vært helt fantastisk rått. Det er den store drømmen, sier hun.

Samtidig er det liten tvil om at hun har vært banebrytende. Hittil har ingen kvinner vært hoveddommer i Eliteserien for menn. Rodal Dokseth - som selv dømte 3. divisjonsfotball for herrene i år - ser ingen grunn til at det skal være slik i framtiden.

– Jeg strekker meg oppover, og ønsker å nå så langt jeg kan på herresiden og jobbe meg oppover i divisjonssystemet der. Det er samme kravene til fysisk form og håndtering av kampene i Eliteserien, så jeg ser ikke noen hindring i at en kvinne skal døme i Eliteserien, sier hun.

Lik TV 2 Sporten på Facebook