Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spesialenheten for politisaker har innkalt en rekke vitner i rettssaken mot Cappelen og Jensen. Én av dem er Cappelens mor som i dag forklarte seg i retten.

– Han visste at jeg visste

Et av de sentrale spørsmålene som Spesialenheten ville ha svar på, var hva moren visste om sønnens virksomhet.

– Han visste at jeg visste at han drev med narkotikavirksomhet, forklarte moren.

Ifølge henne skal Cappelen ha gjort flere forsøk på å gå ut av den ulovlige bransjen og starte i en «legal bransje». Da aktor spurte om hun hadde noe inntrykk av omfanget på sønnens narkotika virksomhet, svarte hun nei.

– Ikke spurte jeg heller. Men det er mye man vet uten å få noen forklaring. Det hadde eskalert til det vanvittige, forklarte hun.

Vurderte å anmelde sønnen

Moren forklarer at Gjermund Cappelen har slitt med rusmisbruk og kriminalitet hele sitt voksne liv. Én dag husker hun sønnen kom hjem og fortalte at han skulle jobbe med politiet. Den gangen tenkte hun ikke over at det innebar at han som informant måtte forbli i det kriminelle miljøet.

– Mange ganger tenkte jeg at jeg burde anmelde han til politiet. Slik at han måtte stoppe med det, men det er ikke så lett å anmelde sin egen sønn, forklarte moren til retten.

Videre forteller hun at det var et «ikke uventet sjokk» da hun fikk beskjed om at sønnen hadde blitt pågrepet. Det var også Cappelens sønn og kone.

– At både den ene og den andre hadde blitt dratt med i dragsuget var mye for meg å svelge, forklarte hun.

Da startet moren arbeidet med å få viderebragt hilser til fengselet hvor det stod at hun var glad i dem.

– Gjermund er et menneske man kan elske

Selv om både hun og familien har vært klar over at Cappelen har bedrevet kriminalitet store deler av livet, mener hun det er viktig å skille mellom handlinger og mennesket.

– Gjermund er et menneske man kan elske selv om han har gjort noe helt bedritent, forklarte hun til retten.

Cappelen selv ble tydelig beveget over dette og tørket en tåre i retten.

– Hvordan syntes Cappelen det var å høre moren forklare seg i retten i dag?

– Han har gitt uttrykk for at det er sterkt. Han synes det er vanskelig at familien har blitt trukket inn i dette, men det er slik det er og det forholder han seg til, sier Kaja De Vibe Malling, Cappelens forsvarer.

Ankesaken er ventet å vare frem til februar neste år.