– Jeg var kjent som «den lille med den store kjeften»

Mini tror Young Boys har en mulighet mot Manchester United.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester United - Young Boys på TV 2 Sport 1 og gratis på TV 2 Sumo fra klokken 20

Young Boys er endelig tilbake på toppen i den sveitsiske ligaen etter mange magre år. Forrige sesong kom et etterlengtet seriegull, og denne sesongen ser de ut til å cruise mot en ny ligatittel.

Se reportasje øverst

En som kjenner klubben godt er Mini Jakobsen, som spilte for Young Boys fra 1990-1993.

– Jeg var jo kjent som «der kleine mit dem großen klappe», altså den lille med den store kjeften, sier Mini til TV 2.

Sjokkert på første trening
"Luftens Baron", som han også kalles, er glad gamleklubben har tatt noen steg siden tidlig på 90-tallet.

– Young Boys er en liten klubb i europeisk sammenheng. De vant serien i sommer for første gang på 32 år. Det er jo Basel som har herja i Sveits den siste tiden. Sveitsere er nok litt rolige og sindige. De tar ikke helt av selv om de selvfølgelig blir glade når Young Boys blir seriemestere. Jeg spilte cupfinale hjemme i Norge mot Brann. Vi slo dem og tre dager senere dro jeg nedover til Sveits. Jeg kom på trening torsdag morgen og syns det var litt lite folk på trening. Så trege de er, tenkte jeg, men så viste det seg at halve laget hadde jobber. Lars Bohinen var også der nede, så jeg spurte hvor er resten. Nei, de er på jobb, så vi er bare sju-åtte som er helprofesjonelle her. Jeg lurte egentlig på om jeg var blitt proff eller ikke, sier Mini med et smil.

Måtte droppe salto
​Mini ble kåret til årets utlending i Sveits og tatt ut på århundrets Young Boys-lag av fansen. Han hadde en høy stjerne og 53-åringen husker godt kampen det virkelig løsnet i Young Boys-drakten.

– Jeg scoret ikke så mange mål i starten, så dette var i en av de siste kampene på høsten. Vi spilte mot Wettingen. Jeg scoret to mål, men det ble ingen saltoer, for jeg tror det var minusgrader da vi spilte på Wankdorf Stadion. Det var kaldt, så det ble vel en kollbøtte etter de to scoringene.

Ikke imponert av Manchester United
​Den tidligere Rosenborg-helten ser også flere likheter mellom norsk og sveitsisk fotball.

– Da jeg kom ned til Sveits vil jeg si at det var ganske likt som Norge. Du ble ikke styrtrik av å være der og landet er lite. Det bodde seks millioner innbyggere i Sveits. Ser du på ligaen der har den utviklet seg litt som i Norge. Der Norge var suverene på 90-tallet og Rosenborg var ute i Europa, så har Sveits hatt det nå med landslaget sitt og med Basel. Nå har Young Boys kommet inn og så får vi se om de klarer å være der. Nå leder de serien og er helt suverene, så Young Boys og Rosenborg er veldig sammenlignbare.

I Champions League har Young Boys fått det tøft. To scoringer og ett poeng er status for kasteballen i gruppe H, før møtet med Manchester United på Old Trafford.

– Jeg går jo og håper at de skal gjøre gode resultater og så langt har det vært helt ok. Det er ikke sånn at de har tatt Europa med storm og vi alle går og gleder oss. Det er vel fortsatt sånn i Norge at de fleste ønsker at Manchester United skal vinne. Men la oss nå være ærlige på at Manchester United ikke har tatt Fotball-Europa med storm denne sesongen de heller. Young Boys har en mulighet, men det blir selvfølgelig tøft. Jeg har vært så lenge i fotballen at jeg vet, og har vært med på, at det å slå lag som er større er definitivt mulig. Jeg er tross alt Liverpool- og Young Boys-mann, så det er ikke noe tvil om hvem jeg håper skal vinne.