STOR STJERNE: Mohamed Salah er Egypts største idrettsstjerne. Han har brukt sin stemme i en opphetet debatt om dyrevern i hjemlandet.
STOR STJERNE: Mohamed Salah er Egypts største idrettsstjerne. Han har brukt sin stemme i en opphetet debatt om dyrevern i hjemlandet. Foto: Khaled Desouki

Salah med katteprotest

Egypt har angivelig gitt grønt lys til å eksportere tusenvis av katter og hunder. Det får flere til å se rødt, blant andre Mohamed Salah.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For en uke siden skal Det egyptiske landbruksdepartementet ha gitt tillatelse til eksporteringen av 4100 villkatter- og hunder til flere nasjoner, ifølge nettstedet middleeasteye.net.

Den angivelige avgjørelsen ble møtt med sterke protester av egyptiske dyrevernaktivister.

Selv om dyrenes destinasjon ikke ble bekreftet, ble det antatt at de skulle sendes til land med rykter for å spise katter og hunder – slik en politiker foreslo at de skulle for om lag en måned siden.

Salah protesterer

Med seg på laget har dyrevernaktivistene fått landets største idrettsstjerne, Liverpool-angriper Mohamed Salah.

– Katter og hunder skal ikke eksporteres noe sted. Det kommer ikke til å skje, er Salahs klare budskap på Twitter.

I kjølvannet av de massive protestene, har Det egyptiske landbruksdepartementet benektet at de har gitt tillatelse til eksport av dyr.

Talsperson for departementet, Hamed Abdel Dayem, blir sitert på at «Egypt ikke eksporterer katter og hunder, men at de har et visst regelverk rundt dyr som reiser inn og ut av landet», av egyptindependent.com.

Politiker foreslo hundemat

Ville dyr er et stort problem i Egypt, ifølge middleeasteye.com. I en studie publisert i oktober, ble det anslått at så mange som 22 millioner hunder levde vilt i landet.

På samme tid foreslo den egyptiske politikeren Margaret Azer å sende hunder til Sør-Korea, der om lag én million blir spist hvert år.

I pressemeldingen argumenterte hun for at dette var et mer menneskelig alternativ enn dagens barbariske løsninger, der hunder som lever vilt blir skutt. Hun la til at de er en trussel for befolkningen ettersom de kan angripe folk på gaten, skriver egyptindependent.com.

Som et siste argument, la Azer frem at det ville være positivt for landets økonomi.

– I noen land kommer de til å være like verdifulle som sauer er her, sa hun.

Drepte 1000 hunder

Uttalelsen ble møtt med sterke protester av ESMA, en egyptisk dyrevernorganisasjon.

– I vår historie har slike dyr vært hellige. Kan ikke vi komme frem til en løsning som er mer vitenskapelig? Kan ikke komme frem til noe mer menneskelig, tordnet ESMA-leder Mona Khalil, ifølge nettstedet ahram.org.eg.

For halvannet år siden sirkulerte bilder i sosiale medier av hunder som var blitt skutt i Egypt, skriver nettstedet egypttoday.com. Da ble det bekreftet av myndighetene at de forgifter hunder som lever vilt via maten deres, og at de «noen ganger skyter farlige hunder».