Forbrukerrådet hardt ut mot google:

– Manipulativt

KLAGES INN: Forbrukerrådet mener Google fører forbrukerne bak lyset når de må godta sporing når de skal benytte Googles tjenester.
KLAGES INN: Forbrukerrådet mener Google fører forbrukerne bak lyset når de må godta sporing når de skal benytte Googles tjenester. Foto: Aly Song/Reuters
Forbrukerrådet klager inn Google for brudd på europeisk personvernlovgiving. De mener teknologigiganten manipulerer forbrukere til å bli overvåket.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette gjør de sammen med syv andre europeiske forbrukerorganisasjoner, basert på funn i den ferske rapporten «Every Step You Take». Der går de knallhardt ut mot Google.

– Vi mener at forbrukerne blir manipulert til å bli sporet når de benytter Googles tjenester. Dette skjer gjennom en rekke teknikker, inkludert tilbakeholding eller skjule informasjon, misvisende designpraksis og å legge sammen ulike tjenester, skriver Forbrukerrådet i rapporten.

Fungerende fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet sier i en pressemelding at de forventer at selskapene legger til rette for gode og opplyste valg og lar brukerne få kontroll over egne personopplysninger.

– Dessverre er det ikke slik i dag med Google, noe som både bryter med forbrukernes forventninger, og intensjonen bak det nye regelverket, sier Moen.

– Manipulativt

Til TV 2 sier Moen at det er spesielt Android-brukere som rammes av dette. Dette fordi du må ha en Google-konto når du skal bruke den telefonen.

– I forbindelse med at man bruker telefonen så har de lagt inn mekanismer som gjør det nesten umulig for en ordinær bruker å ikke godta veldig omfattende overvåkning av hvor den telefonen befinner seg til enhver tid. Det mener vi er manipulativt, sier Moen.

Hun mener at Google ikke har fått et tilstrekkelig samtykke til denne datainnsamlingen fra sine brukere.

– Brukerne har ikke gitt et fritt, spesifikt og informert samtykke til denne formen for datainnsamling, spesielt med tanke på hvor omfattende og massiv sporingen er, sier Moen.

Slik mener Forbrukerrådet Google lurer deg til å dele lokasjon

  • Manipulerende klikkoppsett: Når du setter opp en Android-telefon, kan du bli manipulert til å skru på «Posisjonslogg» uten at du er klar over det, i strid med lovens krav om et fritt og opplyst samtykke.
  • Skjulte standardinnstillinger: Når du setter opp en Google-konto er «Nett- og appaktivitet» gjemt bak ekstra klikk og slått på som utgangspunkt.
  • Misvisende og ubalansert informasjon: Du får ikke tilstrekkelig informasjon om hva du takker ja til, og blir ført bak lyset om hvordan informasjon samles inn og blir benyttet.
  • Masing: Du blir gjentatte ganger spurt om å skru på «Posisjonslogg» når du bruker ulike Google-tjenester.
  • Sammenkoblede tjenester og mangel på graderte valg: Hvis du vil benytte tjenester, slik som «Google Assistent» eller merke bilder med hvor de er tatt, blir du bedt om å akseptere massiv sporing.

Kilde: Forbrukerrådet

Sårbare

Sporingsinformasjonen Google samler inn kan også settes sammen med hva vi søker etter og hvilke nettsider vi besøker. Moen mener det er særs ugunstig at noen sitter på så mye informasjon om enkeltpersoner.

– Hvis noen vet veldig mye om oss, slik Google gjør, kan man målrette et budskap eller en reklame til deg. Slik kan du bli sårbar for å kjøpe et produkt du kanskje ikke trenger, sier Moen.

KRITISK: Fungerende fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
KRITISK: Fungerende fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

– Det at noen vet så mye om deg kan bety at du blir sårbar for forskjellige typer påvirkning, og forbrukere bør få velge om de ønsker å dele denne informasjonen, sier hun.

Det er fullt mulig å skru av disse innstillingene, og Forbrukerrådet har laget en guide for det som du finner her.

– Man må lete litt og det er ikke helt enkelt, og det er en av de tingene vi syns er problematisk, at det er vanskelig for den enkelte å ta styring over disse innstillingene, sier Moen.

Slik svarer Google

Pressesjef i Google Norge, Helle Skjervold, svarer følgende på beskyldningene fra Forbrukerrådet:

– Posisjonsloggen er som utgangspunkt skrudd av, og du kan selv redigere, slette eller sette den på pause når som helst. Dersom du velger å skru den på vil den bidra til å forbedre tjenester slik som trafikkinformasjon på pendlerruten din. Setter du den på pause gjør vi det klart at vi fortsatt kan innhente og benytte lokasjonsdata for å forbedre Google-opplevelsen din, basert på dine spesifikke telefon- og appinnstillinger, skriver hun i en e-post til TV 2.

– Vi gir deg også mulighet til å kontrollere lokasjonsdataen din på andre måter – inkludert en Google-setting kalt Nett- og appaktivitet og på din enhet. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre våre innstillinger, og vi vil lese denne rapporten nøye for å se om det er ting vi kan endre på, legger hun til.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook