SKEPTISK: Det er en dårlig skjult hemmelighet at Donald Trump ikke er særlig overbevist om at klimaforandringene er menneskeskapte, til tross for at verdens ledende klimaforskere er enige om nettopp det. Nå går han også i mot konklusjonene i en klimarapport fra sin egen administrasjon.
SKEPTISK: Det er en dårlig skjult hemmelighet at Donald Trump ikke er særlig overbevist om at klimaforandringene er menneskeskapte, til tross for at verdens ledende klimaforskere er enige om nettopp det. Nå går han også i mot konklusjonene i en klimarapport fra sin egen administrasjon. Foto: Jim Watson

Sår tvil om klimarapport fra egen administrasjon:

– Jeg tror ikke på det

Fredag publiserte USA en klimarapport som slår fast at klimaforandringene vil koste landet flere hundre milliarder dollar. Det tror ikke Donald Trump noe særlig på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har lest noe av rapporten. Jeg tror ikke på den, sa Donald Trump da han fikk spørsmål om rapporten utenfor Det hvite hus mandag, melder Reuters.

Trump ble spurt spesifikt om de økonomiske konsekvensene rapporten legger fram. Den slår fast at klimaforandringene kan koste USA flere hundre milliarder dollar og føre til forverret helse blant den amerikanske befolkningen – gitt at det ikke blir gjort mer for å bremse utviklingen.

Rapporten er bestilt av den amerikanske kongressen og er utarbeidet med støtte fra mer enn et dusin amerikanske byråer og departementer.

Men etter å kun ha lest deler av denne rapporten, mener altså Trump at funnene som hans egne byråer og departementer har kommet fram til ikke er særlig troverdige.

Beskyldes for å begrave rapporten

Donald Trump har blitt kraftig kritisert for tidspunktet hans administrasjon valgte å publisere rapporten på. Den ble sluppet på Black Friday, mens en stor andel av den amerikanske befolkningen var opptatt med shopping.

Flere mener dette ble gjort i et forsøk på å begrave rapporten. En av disse er Hillary Clinton:

– Trump-administrasjonen forsøkte å begrave en klimarapport bestilt av myndighetene ved å slippe den fredag etter Thanksgiving. Her er det de ikke ville at du skulle høre, skriver hun på Twitter, for hun følger opp med en rekke tweets der hun legger fram de mest sentrale funnene i rapporten.

Også Al Gore, tapende presidentkandidat i 2000, miljøaktivist og mannen bak filmen «En ubehagelig sannhet», slår fast at slipptidspunktet ikke var tilfeldig.

– Utrolig dødelige og tragiske skogbranner i vest, og tornadoer herjer langs kysten vår – og Trump-administrasjonen velger fredag etter Thanksgiving for å forsøke å begrave USAs kritiske vurdering av klimakrisen, skriver han på Twitter.

– Presidenten selv kan forsøke å skjule sannheten, men hans egne forskere og eksperter har gjort det så tydelig og klart som mulig, sier han videre.

Dette sier rapporten

USA må regne med flere og verre naturkatastrofer som følge av global oppvarming, og de økonomiske kostnadene vil bli store, heter det i den nasjonale klimavurderingen, som ble offentliggjort i det stille forrige fredag.

Ekstreme hendelser som kan knyttes til global oppvarming, har «allerede blitt mer hyppige, intense, omfattende eller av lang varighet», het det i rapporten.

Siden 2015 har ekstremvær kostet USA over 3.400 milliarder kroner, ifølge rapporten.

Rapporten slår videre fast at ekstremvær som følge av klimaendringer mot slutten av århundret vil koste USA hundrevis av milliarder dollar dersom det ikke blir iverksatt «betydelige og vedvarende globale» tiltak.

Trump har ved flere anledninger sagt at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, og i 2017 meldte han USA ut av Parisavtalen.

Men i et intervju med CBS «60 Minutes» i midten av oktober sa Trump at han ikke lenger trodde at klimaendringer er en bløff.

– Jeg tror noe skjer. Noe endres og det vil bli endret tilbake igjen. Jeg tror ikke at det er en bløff. Jeg tror det er en endring, men jeg vet ikke om det er menneskeskapt, sa presidenten i intervjuet med den amerikanske TV-kanalen.

(TV 2/@NTB)