London, England 20181110.
Magnus Carlsen og utfordrer  Fabiano Caruana  på historiske
London, England 20181110. Magnus Carlsen og utfordrer Fabiano Caruana på historiske "The College in Holborn" under lørdagens andre parti under sjakk-vm. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje

Remis igjen – nå skal alt avgjøres i omspill

Det 12. partiet mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana endte med remis. Nå skal alt avgjøres i omspill onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det 12. VM-partiet kunne være det som avgjorde hele verdensmesterskapet mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana.

Men nok en gang endte det med remis.

– Det ble ikke et langt parti. Det var et fint parti for meg. Jeg kom godt ut av åpningen og spilte uten å ta risiko, sa Magnus Carlsen til NRK.

For første gang i VM-historien endte alle partiene med remis. Det betyr at den utrolig jevne kampen må avgjøres med hurtig- og lynsjakk i den engelske hovedstaden onsdag.

– Jeg var overrasket, jeg forventet ikke det på det tidspunktet. Det var kanskje smart av han. Jeg måtte tenke på om jeg ville godta det. Jeg hadde liten tid, så jeg tenkte jeg ikke hadde noen bedre alternativer, innrømmet Caruana til NRK etter mandagens parti.

Det gjentok han på pressekonferansen etter partiet.

– Jeg tror jeg har gode sjanser i omspillet
Magnus Carlsen

– Jeg er overrasket over at det ble remis. Jeg tenkte på det en stund, og visste hva jeg skulle gjøre videre i kampen, sa amerikaneren.

– Jeg tenkte at remis var okey, sa Carlsen.

– Jeg tror jeg har gode sjanser i omspillet. Men jeg vet ikke hva som kommer til å skje. Å sikre meg tie-break var noe jeg var fornøyd med på forhånd, fortsatte nordmannen på pressekonferansen.

Han åpner med hvite brikker i den første kampen i omspillet onsdag.

Det var Caruana som hadde fordelen av hvite brikker i det 12. og siste partiet i London. Amerikaneren hadde presset Carlsen med hvit i de foregående partiene, og gikk for seier igjen.

Men det var Carlsen som imponerte ekspertene i åpningen. Han kjørte siciliansk forsvar, men spritet det opp med et hestetrekk som ikke var gjort før. Det førte til at Caruana måtte en tur i tenkeboksen.

Tilbød remis

Før det var gått 15 trekk tilbød Carlsen remis etter trekkgjentakelse, men Caruana ville ikke være med på det.

Ekspertene likte Carlsens stilling i midtspillet, og etter hvert holdt han oppe presset, samtidig som Caruana brukte lang tid på å tenke.

Likevel klarte ikke Carlsen å benytte seg av fordelen han opparbeidet seg.

I omspillet er Carlsen favoritt, er ekspertene enige om. Carlsen har vunnet ni av ni omspill han har vært i siden 2007. Dessuten ble han også verdensmester for tredje gang i lynsjakk i 2017.

– Når det kommer til sjakk er Magnus favoritt uansett hva, har Norges nest beste sjakkspiller, Jon Ludvig Hammer, uttalt til NTB. Han er VG-ekspert under VM.

Remis-rekord

Underveis i VM har duoen satt rekord i antall remiser. Ekspertene mener det aldri har vært jevnere mellom regjerende verdensmester og utfordrer.

– Det har aldri vært jevnere enn dette i et VM, og det er også helt jevnt mellom dem på rankingen. Det er det vi ser resultatet av, har NRK-ekspert Torstein Bae sagt til NTB.

Carlsen kom til London som regjerende mester. Nordmannen har vært verdensmester de fem siste årene. Han slo Vishy Anand i 2013 og 2014, mens Sergej Karjakin ble slått etter omspill i 2016.

Kampen i London er Caruanas første VM i klassisk sjakk.