Over 40 migranter pågrepet i USA

Amerikansk grensepoliti har pågrepet 42 mellomamerikanere som krysset den sørlige grensa fra Mexico, opplyser grensestyrkene mandag.

Amerikanske soldater og grensevakter stengte grensen mot Mexico søndag. Foto: Sandy Huffaker
Amerikanske soldater og grensevakter stengte grensen mot Mexico søndag. Foto: Sandy Huffaker

– 42 mennesker krysset grensa og ble pågrepet, sier Rodney Scott, grensepatruljesjef for San Diego-sektoren, til CNN.

De fleste av de pågrepne er menn.

De 42 var del av en gruppe migranter som forsøkte å ta seg over grensa fra Mexico da en fredelig protestmarsj utviklet seg til et voldsomt kaos søndag. De fleste av dem ble stanset da amerikansk grensepoliti avfyrte tåregass og gummikuler ved grenseovergangen Chaparral.

Rundt 5.000 mennesker, de fleste av dem fra voldsherjede Honduras, befinner seg i en leir ved mexicanske Tijuana. De har tatt seg nordover i håp om å komme seg inn i USA og få opphold der.

Asylprotest

Flere hundre av migrantene marsjerte søndag mot grensa med krav om at USA får fortgang i behandlingen av asylsøknadene deres. Ved grenseovergangen forsøkte noen av dem å presse seg gjennom gjerdet, og de amerikanske vaktene svarte med tåregass.

Mexicos innenriksdepartement har sagt at de som «på voldelig vis» forsøkte å ta seg inn i USA, vil bli deportert umiddelbart. Lokale myndigheter i Tijuana sier 39 migranter er pågrepet for ordensforstyrrelse og andre forhold knyttet til protesten.

Steinkasting

Scott sier de som prøvde å ta seg inn i USA søndag, gjorde det ved en forsømt del av det gamle grensegjerdet, på en del av strekningen der et nytt gjerde skal bygges. Han forsvarer bruken av tåregass og sier migrantene kastet stein mot grensevaktene.

Ordføreren i Tijuana har erklært humanitær krise i grensebyen og bedt FN om hjelp til å håndtere de rundt 5.000 mellomamerikanske migrantene som har ankommet.

(©NTB)