– I verste fall må penis amputeres

HELSEKONTROLLEN (TV 2): Menn og gutter ned i tenårene bestiller store mengder potenspiller i posten fra utlandet.

Siden 2015 har det vært forbudt å bestille medisiner på nett i posten fra utlandet, men mange lar seg ikke stoppe av det.

Helsekontrollen følger tollerne på landets største postmottak på Lørenskog, og etter bare to timer er det funnet over 20 pakker som viser seg å inneholde potenspiller.

Pillene er bestilt av menn over hele landet, og i alle aldre.

– Tidlig tenårene

Helsekontrollen har analysert et utvalg piller, og funnet ut hva de faktisk inneholder.

– Vi ser barn, ned i tidlig tenårene, som bestiller disse pillene, og andelen unge øker, sier Lars Teigen, kontorsjef i tollregion Oslo og Akershus.

Se saken i Helsekontrollen på TV 2 torsdag kl 20:00, eller på TV 2 Sumo

Programleder Marte Spurkland og Lars Teigen i tollregion Oslo og Akershus med en pakke potenspiller. Foto Une Marvik Hagen
Programleder Marte Spurkland og Lars Teigen i tollregion Oslo og Akershus med en pakke potenspiller. Foto Une Marvik Hagen

Tollvesenet stanset i fjor nesten 9000 pakker med legemidler bestilt i posten. Over halvparten av dette var potensmidler.

– Kundene aner ikke hva de får, det kan åpenbart være farlig for forbrukerne å ta disse medisinene. Pillene kan inneholde for lite virkestoff, andre virkestoff eller for mye virkestoff, mener Teigen.

Risikerer penisamputasjon

Han får støtte av lege og spesialist på mannehelse, Franck Sky ved Colosseum Mann i Oslo. Han beskriver hva som i verste fall kan skje hvis man tar potenspiller med for mye virkestoff.

– Du kan få ereksjon som ikke går ned igjen. Det er vondt og farlig. Blodtilførselen stopper opp, dermed kan vevet i verste fall dø og penis må amputeres.

Flere unge får potenspille på resept

  • Over dobbelt så mange gutter og menn mellom 15 og 24 år fikk potensmidler på resept i fjor som for ti år siden.
  • Drøyt 1100 gutter og menn mellom 15 og 24 år fikk potensmidler på resept i fjor. Det er nesten 200 flere enn året før.

Tall fra reseptregisteret, Folkehelseinstituttet.

Franck Sky tror prestasjonspress, og at det skapes en forventning om at ereksjonen skal vare i timesvis, kan være årsaker til at potenspillebruken øker blant unge.

– Dette kan også føre til en psykisk avhengighet av potenspiller, som ikke er bra, understreker Sky.

Helsekontrollen har latt tollvesenets eget laboratorium analysere fire ulike potenspiller som norske menn har bestilt fra utlandet.

Tre av pillene inneholder det de skal, men i en av pillene dukker det opp en overraskelse. Pillen Nizagara 100 viser seg å inneholde 18 mg ibuprofen, som er det smertestillende virkestoffet i Ibux. Det står det ingenting om på pillebrettet.

Denne pillen inneholder ibuprofen. Foto: Helsekontrollen/Jan Morten Bjørnsen
Denne pillen inneholder ibuprofen. Foto: Helsekontrollen/Jan Morten Bjørnsen

– Allergisk sjokk

Avsløringen får Steinar Madsen i Legemiddelverket til å reagere.

– Dette er veldig uheldig. Det finnes personer som ikke tåler ibuprofen, disse kan få allergisk sjokk og alvorlig astmaanfall.

Madsen tror funnet skyldes at pillemaskinen er for dårlig rengjort slik at rester av ibuprofen har kommet inn i potenspillene.

– Juks

Seniorrådgiver ved Tollaboratoriet, Harry Jensen, sier de ikke har oppdaget ibuprofen i potenspiller tidligere.

– Dette er et nytt funn, jeg vil si at det er juks, sier Jensen.

Det er et indisk selskap, Combitic Global Caplet, som står bak Nizagara-pillen. Selskapet skriver at de ikke kjenner til funn av ibuprofen i disse pillene, og utover det svarer de ikke på Helsekontrollens spørsmål.

Franck Sky oppfordrer menn som har trøbbel med ereksjonen om å gå til lege framfor å bestille piller på nettet. Han tror også at mange unge ikke har et fysisk problem.

– Har du nattlig ereksjon, morrabrød og kan onanere så er det trolig ikke en organisk årsak, men heller en psykologisk årsak til at man ikke får reisning.