Russland-ekspert:

– Russland kommer aldri til å gi opp

Mandag innførte parlamentet i Ukraina unntakstilstand i 30 dager. En av grunnene skal være en angivelig russisk bakkeinvasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag tok russiske styrker kontroll over tre ukrainske marinefartøy. Mandag kalte både FN og NATO inn til hastemøte, og president Porosjenko erklærte unntakstilstand.

Under hastemøtet satt NATO krav om at Russland skulle løslate de tre ukrainske marinefartøyene og de 24 sjøfolkene som ble tatt i arrest utenfor Krim-halvøya søndag.

– Om parlamentet sier ja til unntakstilstanden og innfører det i sin fulle bredde, så kan det ha stor betydning, sa Russlandekspert og seniorforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt Tor Bukkvoll til TV 2 tidligere.

– Russland planlegger invasjon

På pressekonferansen i forkant av erklæringen forklarte presidenten hvorfor han ønsket unntakstilstand.

En av begrunnelsene er at han skal være i besittelse av etterretningsopplysninger som tyder på at Russland planlegger en bakkeinvasjon av Ukraina.

– Hvis presidenten tror at landet er i ferd med å bli invadert, så gir det grunn til unntakstilstand, sier Bukkvoll.

Presidenten har uttalt at unntakstilstanden ikke skal gå utover borgernes konstitusjonelle rettigheter, men Bukkvoll frykter det kan føre til begrensning av pressefrihet og at neste års valg utsettes.

Usikker befolkning

Det er en av årsakene til at flere ukrainere ikke setter sin lit til presidentens forklaring.

I hastemøtet som ble holdt blant FNs medlemmer i dag mente Russland på sin side at Ukraina bruker søndagens hendelse som en påstand for å innføre unntakstilstand.

Spenningen som har bygd seg opp mellom Russland og Ukraina det siste halvåret er blant annet knyttet til skipstrafikken inn og ut av Kertsjstredet og i Azovhavet.

Kertsjstredet er den eneste passasjen inn i Azovhavet.

– Russland har ingen argumenter for å overtale Ukraina med gode midler, så det eneste de har igjen er tvangstiltak, sier Bukkvoll om hendelsene søndag.

Kampen om Krim

SPENT SITUASJON: Russiske jagerfly ses over broa som knytter Krim-halvøya til det russiske fastlandet på søndag. Situasjonen er spent etter at Russland har stengt trafikken gjennom Kertsjstredet. Foto: Pavel Rebrov
SPENT SITUASJON: Russiske jagerfly ses over broa som knytter Krim-halvøya til det russiske fastlandet på søndag. Situasjonen er spent etter at Russland har stengt trafikken gjennom Kertsjstredet. Foto: Pavel Rebrov

Krim er etter folkeretten ukrainsk territorium, men Russland gjennomførte i 2014 en ulovlig annektering av halvøya. Russland har i årene etter satt mye inn for å befeste sin kontroll over området.

Landet har blant annet bygd en bro over stredet.

– Den harde reaksjonen mot de ukrainske båtene var antakeligvis for å prøve å tvinge gjennom en praksis i seilingsrutinene i området. Russland ønsker å få annekteringen av Krimhalvøya respektert internasjonalt, sier Bukkvoll.

Eksperten mener Russland blant annet bruker sin kontroll over Asovhavet for å ødelegge for ukrainsk eksport.

– Ukraina har den veldig viktige havnen Mariupol ved Asovhavet. De ukrainske båtene må seile gjennom Kertsjstredet, og Russland forsøker å gjøre det svært vanskelig, sier Bukkvoll, og forklarer:

– Russland har økt inspeksjonene av de ukrainske båtene som har gjort at det tar mye lenger tid og koster mye penger for de som blir hindret.

– Gir ikke opp

Russlandeksperten mener alt Russland gjør er for å presse Ukraina fra å integrere seg med Vesten.

– De forsøker å presse Ukraina i kne så de skal slutte å søke vestover, blant annet for EU-medlemskap. Det tror jeg ikke vil fungere, sier han.

EKSPERT: Seniorforsker ved FFI mener Russland aldri kommer til å gi opp Krim. Foto: FFI
EKSPERT: Seniorforsker ved FFI mener Russland aldri kommer til å gi opp Krim. Foto: FFI

Krimhalvøya var en del av Sovjetunionen til det tidligere samveldet ble oppløst i 1991. En traktat fra 2003 slår fast at Ukraina og Russland deler Kertsjstredet og Azovhavet.

– Det er overhode ikke noe håp om at Russland kommer til å gi opp den kampen. De mener de har en god begrunnelse for å være der, og at Krim er deres.

Historisk grunn

Bukkvolls tolkning er at Russland ønsker Krimhalvøya blant annet av symbolske og historiske grunner. Den treårige Krimkrigen ble blant annet utkjempet på halvøya.

Bukkvoll mener i tillegg at halvøya er viktig for Russland av militærstrategiske årsaker.

– Hvis Russland ikke tok Krim og Ukraina begynte å søke seg vestover, så kunne de risikere at halvøyen ble en del av NATO. Befolkningen på Krimhalvøya er stort sett russisktalende og mange har sterk tilknytning til Russland, forteller han.