Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Modeller fra 2013 fra radioprodusenten Pinell har forårsaket minst hundre branner.

Selskapet som produserer radioene frykter nå at det står 5000 radioer rundt i landet som kan begynne å brenne når som helst.

Modellene Pinell GO og Pinell GO+ har et batteri med en produksjonsfeil som gjør at radioene har stor risiko for å begynne å brenne.

For tre år siden begynte Pinell å tilbakekalle modellene Pinell GO og Pinell GO+, og så langt har de fått tilbake 45 000 radioer.

– Men nå nærmer det seg jul, og da frykter vi at noen skal reise fra radioen, sier daglig leder i Pinell, Ole Morten Skymoen til TV 2.

Årets julegave

i 2013 var radioen svært populær, og den ble blant annet kåret til årets julegave av elektronikkbransjen. Totalt solgte selskapet 50 000 radioer.

Så i 2015 begynte de å få rapporter om at radioene forårsaket branner.

– Det kommer av en forurensning som har skjedd under produksjon. Batteriet er bygget i Kina, og underveis har det blitt urenheter i batteriet som gjør at det er brannfarlig, sier Skymoen.

– Hvilket ansvar tar dere for denne produksjonsfeilen?

– Dette er jo noe som er utenfor vår kontroll. Men det er klart, vi som produsent har det fulle og hele ansvar. Dette går på vår forsikring og vårt resultat. Heldigvis har vi ikke hatt personskader.

BRANNFELLE: Radioene har forårsaket omlag 100 brannforløp de siste årene. Foto: Brannvesenet
BRANNFELLE: Radioene har forårsaket omlag 100 brannforløp de siste årene. Foto: Brannvesenet

I 2018 har det vært gjennomsnittelig to branner i måneden som har vært forårsaket av Pinell-radioer, ifølge produsenten. Selskapet har de siste årene sendt ut flere pressemeldinger for å få tilbakekalt de aller siste radioene.

– Vi har vært så heldige at vi ikke har hatt personskader. Det har vært flaks, for å være ærlig. Nå håper vi å få tak i alle de gjenværende radioene, sier Skymoen.

Oppgraderer batteriet

Pinell ber nå alle som har en radio av typen Pinell GO eller Pinell GO+ om å sjekk om batteriet er oppgradert. Om det er det vil man finne et klistremerke der det står «Battery 2016» på undersiden.

– Hvis batteriet ikke er oppgradert kan de komme til oss, så fikser vi det for dem, opplyser Skymoen.

Han forteller at eiere av en radio med et gammelt batteri kan gå inn på selskapets hjemmesider og følge instruksjonene for å få skrevet ut en postlapp slik at man kan sende radioen til oppgradering gratis.