Maja-mysteriet: – Etterforsker om det kan ha skjedd noe kriminelt

STORSTILT LETEAKSJON: Politiet har blant annet tatt i bruk helikopter i søket etter 25 år gamle Maja Justyna Herner, som har vært savnet siden onsdag 21. november.
STORSTILT LETEAKSJON: Politiet har blant annet tatt i bruk helikopter i søket etter 25 år gamle Maja Justyna Herner, som har vært savnet siden onsdag 21. november. Foto: Politiet
Maja (25) hadde bare bodd i Ørsta i ni dager, da hun forsvant under en gåtur. I helgen deltok over 300 personer i søket etter 25-åringen, uten å finne et eneste spor.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maja Justyna Herner (25) kom til Ørsta på Sunnmøre mandag 12. november. Hun flyttet fra Polen til nordvestlandet for å jobbe for et vaskefirma.

Onsdag 21. november hadde hun vært på en vaskejobb på morgenkvisten, før hun la ut på en gåtur.

Den siste sikre observasjonen av Herner er fra matbutikken i Ørsta sentrum klokken 12.35. Den neste timen skal hun ha meldt fra til flere personer om at hun skulle på en fjelltur ved Skåla, en tur som ville ta rundt to timer.

Da 25-åringen ikke returnerte etter noen timer ble romvenninnen hennes bekymret. Da Herner ikke dukket opp til vaskejobben klokken 18, ble politiet kontaktet.

– Da vi ikke fant den savnede kvinnen onsdag ettermiddag og kveld, ble det satt i gang en etterforskning parallelt med leteaksjonen, sier politiadvokat Inger Myklebust Ferstad til TV 2.

LETEAKSJON: Letemannskapene har jobbet både dag og natt med søk etter den savnede Maya.
LETEAKSJON: Letemannskapene har jobbet både dag og natt med søk etter den savnede Maya. Foto: Svein Aam

Krevende terreng

Bilen som 25-åringen disponerte ble samme kveld funnet på parkeringsplassen til turveien ved Skåla, som er utgangspunkt for flere turer i området.

– Det er et stort område man kan gå i når man tar utgangspunkt i i parkeringsplassen hvor bilen hennes ble funnet. Noen av turene har svært ulendt og krevende terreng, med store høyder hvor man kan falle ned fra, sier Myklebust Ferstad.

Politiet opplyser at den savnede 25-åringen ikke var utstyrt for en krevende tur denne dagen.

– Vi har opplysninger om at den savnede tidligere har gått flere fjellturer i Europa, men ikke krevende turer, sier politiadvokaten.

– Kan ha skjedd noe kriminelt

Allerede onsdag ble det satt i gang et omfattende søk etter den savnede kvinnen.

Siden da har store mannskaper søket etter 25-åringen i terrenget rundt Vallabøen, Skåla og Saudehornet i Ørsta. Det er også blitt foretatt søk langs elver i nærområdet.

I tillegg til politiet, med mannskap, hunder og helikopter, har også mannskaper fra Røde Kors, sivilforsvare, samt mange frivillige deltatt.

Det er blitt funnet enkelte gjenstander i terrenget, men politiet har ikke noen holdepunkt for å si at noen av gjenstandene tilhører den savnede kvinnen.

– Så lenge vi ikke har funnet henne, må vi være åpne for alle muligheter. En av mulighetene vi etterforsker er at det kan ha tilstøtt henne noe kriminelt, sier politiadvokaten.

Politiet har avhørt en rekke vitner de siste fem dagene, og noen av disse mener de har observert den savnede 25-åringen.

Antatt omkommet

– Vi vet at det var mange som var ute og gikk denne dagen. Det er flere som mener de har sett den savnede kvinnen, men det kan også være noen som ligner. Vi har ingen sikre observasjoner av henne etter den på matbutikken klokken 12.35, sier Myklebust Ferstad.

Både lørdag og søndag var det over 300 personer som deltok i leteaksjonen. Da gikk leteaksjonen over fra å være en redningsaksjon til å være et søk etter antatt omkommet person.

– Det regnes nå ikke lenger som mulig å finne den savnede live. Redningsaksjonen går nå over til å være et søk etter antatt omkommet. Dette søket planlegges og administreres av politiet, sier innsatsleder Stian Meek i Møre og Romsdal politidistrikt.

Kripos er koblet inn i saken for å bistå lokalt politi med å undersøke nærmere gjenstander som blir funnet i terrenget.

Enormt engasjement

Dette er den største leteaksjonen som Ørsta Røde Kors har koordinert de siste ti årene. Og leder Kristin Riise i Ørsta Røde Kors er imponert over det enorme engasjementet blant lokalbefolkningen.

– Jeg er rett og slett imponert. Både frivillige, sivilforsvaret og Røde Kors mannskap fra et veldig stort område har deltatt i søket. De fortjener mye skryt for innsatsen, sier Riise.

De siste dagene har hun ledet og koordinert den frivillige innsatsen fra Røde Kors-huset i Ørsta sentrum.

Etter lange dager med søk tok letemannskapene mandag en pause, i påvente på at politiet legger videre plan for søkearbeidet.

– Etter en liten pause, der mannskapet får hvilt seg, går vi i gang med letingen igjen. I Ørsta Røde Kors sin historie har vi alltid funnet de vi har søkt etter. Vi gir oss ikke før vi finner henne, sier Riise.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook