FIKK REAKSJONER: Øyvind Brenno fikk et par reaksjoner på at etternavnet hans stod på bårebilen.
FIKK REAKSJONER: Øyvind Brenno fikk et par reaksjoner på at etternavnet hans stod på bårebilen. Foto: Horten Begravelsesbyrå

begravelsesbyrå skiftet bilskilt:

– Tenkte ikke i det hele tatt at skiltene kunne misforstås

Øyvind Brenno hadde aldri forestilt seg at noen skulle reagere da han brukte etternavnet sitt som skilt på bårebilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Horten begravelsesbyrå bestemte seg nylig for å gå til innkjøp av personlige bilskilt til en av byråets nye bårebiler.

Tore Brenno kjøpte begravelsesbyrået i 1974, og Øyvind Brenno overtok etter sin far i 1997.

Derfor tenkte den daglige lederen det kunne være fint å ha etternavnet som skilt på den nye bilen. Men det skulle imidlertid skape et par uventede reaksjoner.

Det var Tønsbergs Blad (+) som først omtalte saken.

Kvinne ringte inn

I Horten er Horten begravelsesbyrå for mange bare kjent som Brenno begravelsesbyrå, og Øyvind Brenno så det derfor som uproblematisk at bilen skulle kjøre rundt med navnet hans.

– Jeg brukte lang tid før jeg satte på skiltene, og gikk mange runder. Verken jeg eller kollegaene mine kom på tanken om at det skulle være noe problem, sier Brenno til TV 2.

Han valgte derfor å gjennomføre planen om å montere personlige bilskilt som stavet navnet «Brenno». Etter å ha kjørt rundt med disse skiltene i rundt en måned, var det plutselig en som reagerte på det som stod der.

– Da vi kjørte bort etter en seremoni, var det en kvinne som reagerte da hun så skiltet på bilen. Hun ringte inn til oss, og spurte undrende, sier Brenno.

Da hun fikk beskjed om at det var navnet på begravelsesbyråets daglige leder, fikk hun imidlertid større forståelse for skiltet.

Øyvind Brenno endte opp med å fjerne de personlige skiltene fra bårebilene. Foto: Horten Begravelsesbyrå
Øyvind Brenno endte opp med å fjerne de personlige skiltene fra bårebilene. Foto: Horten Begravelsesbyrå

– Vil ikke gjøre begravelsen vanskeligere

Henvendelsen gjorde at Øyvind Brenno begynte å tenke over saken. Han syntes egentlig det var litt ergerlig at han skulle fjerne skiltene på grunn av noe slikt, men ville heller ikke støte noen.

– Dette er en følsom bransje, hvor man skal trå forsiktig. Det er allerede trist under en begravelse, og vi vil ikke gjøre det vanskeligere for folk, sier Brenno.

Mandag tok også Tønsberg Blad kontakt med Brenno, etter at avisen hadde mottatt en henvendelse fra en som reagerte på skiltene. Da hadde han allerede i helgen bestemt seg for å bytte skiltene tilbake til normale bilskilt.

– Jeg tenkte ikke i det hele tatt at skiltene kunne misforstås, og bli til ordspill som kunne støte folk. Men hvis noen tenker sånn, så kan det hende flere tenker sånn, sier Brenno om avgjørelsen.

Positive tilbakemeldinger

Brenno synes det er trist at han ikke kan ha familienavnet på bilene fordi folk blir støtt. Han sier reaksjonene på skiltene kom som lyn fra klar himmel.

– Jeg har aldri tenkt på navnet mitt som grotesk eller makabert, så jeg så ikke den komme. Jeg må innrømme at jeg ikke har sovet kjempegodt i natt, sier Brenno.

Brenno-navnet har dessuten vært relatert til gravferdsbransjen siden 1960, da Tore Brenno begynte å arbeide i bransjen. Begravelsesbyrå-lederen har fått meldinger fra deler av familien som mener det hele er leit. Samtidig som han synes det er trist at han fikk reaksjoner på skiltene, har han fått mange fine tilbakemeldinger etter medieomtalen.

– Jeg har bare fått positive meldinger, og folk sier de synes det er rart at andre kan tenke sånn. Det er mange kollegaer som har navnet sitt på bilene sine, men ordspill er et rart begrep, og dessverre ble det sånn, sier Brenno.