Jul hos Prøysen: Kokk Charlotte Mohn Gaustad og programleder Bjarne Brøndbo. Foto: TV 2
Jul hos Prøysen: Kokk Charlotte Mohn Gaustad og programleder Bjarne Brøndbo. Foto: TV 2

Slik lager du flatbrødene

Se flatbrødoppskriften fra Julekveld hos Prøysen her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette trenger du for å lage flatbrødene:

  • 1 kg ferdig kokt og skrelt potet (Astrix, Beate el.l)
  • 1-2 ts salt
  • 60 gr sammalt spelt
  • 40 gr sammalt rug, fin
  • 20 gr sammalt hvete, grov
  • 20 gr siktet hvetemel

Kok potetene uten salt, skrell og mal de mens de fortsatt er varme.

Kna/elt de malte potetene med salt og mel til deigen er seig. Lag en liten ball, trykk den litt flat, hvis den ikke sprekker i kanten så er deigen klar. Hvis ikke, elt litt til.

Del deigen opp i ca 6 leiver. Oppbevar kjølig og tildekket.

Kjevle ut leiven så tynt du klarer og ønsker, bruk litt siktet hvetemel og evt litt sammalt hvete grov til utkjevlingen.

Flatbrødet stekes på middels varm takke, (grad 5-6 ca). Stekes «gylne» på begge sider. Kost bort overflødig mel.

Avkjøles.