Vind med storm i kastene (grafikk t.v.) og kraftig snøfall onsdag kveld og natt til torsdag kan skape problemer denne uken.
Vind med storm i kastene (grafikk t.v.) og kraftig snøfall onsdag kveld og natt til torsdag kan skape problemer denne uken. Foto: StormGeo

farevarsel:

Mange kan våkne opp til kaos torsdag

Storm, regn, sludd, snø og is vil prege været denne uka.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en flott periode, må folk i Sør-Norge stålsette seg for et heftig vær denne uken.

Høytrykket som har gitt godvær i denne landsdelen trekker seg sakte østover, og i løpet av onsdag og torsdag blir det væromslag.

Onsdag kommer det inn et stormsenter fra Skottland, og ut fra dette vil det danne seg et komplekst lavtrykksområde som vil surre rudt i Norskehavet.

Det vil kunne gi riktig så ille vær i store deler av Sør-Norge.

I (svært) grove trekk kan det oppsummeres slik:

  • Vestlendingene får mest vind
  • Sørlendingene får mest nedbør
  • Østlendingene får mest snø

Samtidig vil det grå vinterværet fortsette i Nord-Norge i noen dager til, mens folk i Midt-Norge nærmest slipper helt unna.

Last ned Storm-appen: iOS | Android

Fare for underkjølt regn

– Vinden vil bare øke på gjennom onsdagen på Vestlandet. Onsdag kveld kan det komme opp i storm fra sørøstlig retning i Hordaland, Rogaland og lengst vest i Agder, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Lillian Bergheim til TV 2.

Prognose viser hvor det vil komme nedbør i løpet av natt til torsdag. Blått og rødt viser regn, grønnfargen viser hvor nedbøren vil komme som snø. Det vil komme mest nedbør i Agder. Grafikk: StormGeo
Prognose viser hvor det vil komme nedbør i løpet av natt til torsdag. Blått og rødt viser regn, grønnfargen viser hvor nedbøren vil komme som snø. Det vil komme mest nedbør i Agder. Grafikk: StormGeo

Sammen med vinden bringer lavtrykket med seg mildere vær og mye nedbør. Dette væromslaget fører til fare for at regn skal fryse til is på bakken.

Man må med andre ord være svært forsiktig når man setter seg i bilen torsdag morgen, selv om nedbøren skulle komme som regn.

– Problemet er at det har vært kaldt veldig lenge i hele Sør-Norge og dermed er bakken kald. Så der nedbøren kommer som regn, kan det bli svært glatt på veiene om nedbøren fryser til is på bakken, forteller Bergheim.

Les også: Derfor er du sjanseløs mot underkjølt regn

Våkner opp til snø

Nedbøren ser ut til å komme som regn langs kysten av Vestlandet, men i Agder og østover må man være forberedt på å våkne opp til en hel del snø torsdag morgen.

I Agder-fylkene er det varslet mellom 50 og 70 mm nedbør i løpet av torsdagen, men det er vanskelig å anslå hvor mye som vil komme som snø før det går over til sludd og regn.

– I indre strøk av Vestlandet og Sørlandet starter nedbøren som sludd og snø. På Østlandet får man også sludd og snø langs kysten, for øvrig snø onsdag kveld og torsdag formiddag.

Dermed er det fare for kaos på veiene flere steder, advarer meteorologen.

STORM: Slik vil vinden ramme onsdag kveld og torsdag morgen. Rødt = storm.
STORM: Slik vil vinden ramme onsdag kveld og torsdag morgen. Rødt = storm.

Farevarsel

I fjellet vil nedbøren komme som snø i første omgang. Samtidig vil det kunne blåse (snø)storm på høyfjellet onsdag kveld og torsdag morgen.

– Det vil være fare for stengte fjelloverganger onsdag og torsdag, så folk som skal over fjellet må følge med, sier Bergheim.

Nedbøren vil etter hvert gå over til regn de fleste steder i Sør-Norge i løpet av torsdagen og vil vedvare til og med fredag. Nord på Østlandet kan nedbøren fortsatt komme som sludd og snø.

Meteorologisk institutt sendte mandag ettermiddag ut gult farevarsel for vanskelige kjøreforhold Østafjells (pga. snø, nullføre og regn) og i fjellet i Sør-Norge (pga. kraftig vind og snø).

Farevarslene gjelder fra onsdag kveld til fredag ettermiddag.

Her kan de juble

​Det er liten tvil om hvem som kan juble over været denne uken. I Møre og Romsdal og Trøndelag slipper man nærmest fullstendig unna det dystre været som regjerer både sør og nord for dem.

– Her vil man få oppholdsvær og gløtt av sol, sier meteorologen.

Lenger nordover fortsetter det gråe og vinterlige været som har preget landsdelen i det siste. Men også her blir det mildere mot slutten av uken.

– Nordover fortsetter det med spredte snøbyger i ytre strøk tirsdag, med økende nedbørmengder tirsdag kveld og onsdag i form av snø og sludd. Etter hvert brer mildværet fra Sør-Norge seg videre over Nordland med regn og sludd torsdag, men det blir stort sett opphold i Troms og Finnmark, sier meteorolog Bergheim.