Råkjør for Amanda Kurtovic før skaden

I løpet av de siste tre ukene før den skjebnesvangre kampen mot Frankrike søndag, fikk Amanda Kurtovic (27) i snitt bare 2,7 dager med hvile mellom kampene.

84 dager, 18 kamper, tre ulike turneringer.

Det har uten tvil vært en travel høst for Amanda Kurtovic, som nå mister EM med skade.

De tre siste månedene har vært preget av sesongåpning i både rumensk serie med CSM Bucuresti, Champions League med samme lag og Møbelringen Cup med landslaget.

Stadig flere kamper

I september spilte Kurtovic fire seriekamper med syv, syv og fire dager mellom kampene. Så kom en stor pause på to uker før første gruppespillkamp i Champions League.

Etter Champions League-åpningen mot FRC-Rail Cargo Hungaria 5. oktober har kampene kommet tett og fort, og spesielt i november ble avstanden mellom kampene bare kortere og kortere.

Fra 4. november til søndagens oppgjør mot Frankrike spilte Kurtovic åtte kamper på kun tre uker, og hadde et gjennomsnitt på 2,7 dager hvile mellom hver kamp.

Av disse åtte kampene var tre i Champions League, tre i Møbelringen Cup og to i serien, så en del reisebelastning må man også ta med i utregningen.

Men i søndagens oppgjør mot Frankrike sa det stopp.

I en duell med en fransk forsvarsspiller fikk Kurtovic en trøkk i det venstre kneet, og hun ble hjulpet av banen med store smerter.

– De hylene går gjennom mark og bein, uttalte TV 2s kommentator Harald Bredeli rett etter hendelsen.

Mandag kveld kom også beskjeden mange hadde fryktet. Amanda Kurtovićs fremre korsbånd i venstre kne har røket, og hun er ute av håndball i flere måneder, melder Håndballforbundet. Noe som også betyr at hun går glipp av EM som starter på lørdag.

– Håndballen er brutal

Det var en preget Thorir Hergeirsson som talte til pressen under et pressemøte mandag ettermiddag.

– Håndball er en fantastisk idrett. Vi er veldig glad i denne idretten og det er noe av det morsomste vi driver med. Samtidig så er håndballen brutal og det fikk vi en påminnelse på i går, forteller landslagssjefen.

Men det var ikke bare Kurtovic som ble skadet eller ikke spilte søndagens kamp mot Frankrike.

Stine Bredal Oftedal satt på benken på grunn av en kjenning i hamstring. Katrine Lunde skulle starte kampen, men ble spart etter en episode under oppvarming som beskrives som en svikt i ankelen. Thea Mørk gikk av banen underveis i kampen etter en reaksjon i hamstringen. Søster Nora Mørk er ute med ny skade før hun rakk å bli kampklar etter rekonstruksjon av korsbåndet.

– Det skjedde litt mye på søndag og jeg kan ikke huske å ha hatt så mange skader på viktige spillere i en og samme kamp før et mesterskap, forteller landslagets fysioterapeut Trond Viggo Sjøbakk til TV 2 under pressetreffet.

– Om det er mengden kamper og aktivitet som har skylden er vanskelig å si, men jeg tror vi rett og slett var veldig uheldige på søndag. Så nå skal vi jobbe godt med de spillerne vi har tilgjengelig også skal vi ta godt vare på de som er skadet, sa Sjøbakk.

– Når får de egentlig pause?

TV 2s håndballekspert Gro Hammerseng-Edin opplever selv at den store kampbelastningen kan være en skadefaktor.

– Jeg har stått i det selv, jeg har kjent på belastningen. Jeg opplever at det i dag ikke trenes mindre, men at det trenes mer og mer. Jeg tenkte på det allerede i sommer når jeg så at landslaget hadde samling i juli som tidligere har vært en fri måned, forteller Hammerseng-Edin til TV 2.

Kurtovic var riktignok ikke med på landslagssamlingen i juli som Hammerseng-Edin henviser til, ettersom hun hadde fri fram til oppmøte i klubb rundt 16. juli. Men den tidligere Larvik-profilen mener andre spillere trenger dager, kanskje uker, hvor de kan skru helt av som idrettsutøvere.

– Når er det egentlig pause for spillerne, når kan de koble helt av? Jeg tror ikke det er så mange dager i året hvor de kan det. Det å være påskrudd idrettsutøver døgnet rundt, også med tanke på reisedøgn, det er der mye av belastningen ligger, sier Hammerseng-Edin.

Lik TV 2 Sporten på Facebook