Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russiske styrker har søndag kveld tatt kontroll over tre ukrainske marinefartøy. Det opplyser ukrainske myndigheter ifølge AFP.

Ifølge CNN er seks ukrainske besetningsmedlemmer skadet som følge av hendelsen. Skadene skal ikke være alvorlige.

I en uttalelse fra den ukrainske marinen søndag heter det at to fartøy er truffet etter at russiske fartøyer åpnet ild mot dem. Et av skipene er kanonbåten Berdyansk.

Ukrainas president Petro Porosjenko kalte søndag kveld inn den militære ledelsen i landet til krisemøte etter hendelsene søndag. Ifølge nyhetsbyrået AP kommer han til å foreslå for parlamentet å innføre unntakstilstand i landet i 60 dager.

Krisemøte i FN

MELDER OM KRISEMØTE: USAs FN-ambassadør Nikki Haley melder på Twitter at det vil avholdes krisemøte i FN mandag om konflikten mellom Ukraina og Russland.
MELDER OM KRISEMØTE: USAs FN-ambassadør Nikki Haley melder på Twitter at det vil avholdes krisemøte i FN mandag om konflikten mellom Ukraina og Russland. Foto: Olivier Douliery

Natt til mandag skriver USAs FN-ambassadør Nikki Haley på Twitter at det vil bli avholdt et krisemøte i FN mandag formiddag.

Også EU har reagert sterkt, og har bedt Russland om å åpne Kertsjstredet, som skiller Svartehavet fra Azovhavet.

Spent

​Situasjonen er høyspent i området omkring Krim.

Tidligere søndag ble det kjent at Russland hadde stengt trafikken gjennom Kertsjstredet, et smalt farvann mellom Krim og det russiske fastlandet.

Ukrainske myndigheter meldte i den sammenheng at et russisk kystvaktskip kjørte inn i en ukrainsk slepebåt som seilte sammen med to ukrainske marinefartøy. Fartøyene var på vei fra Odessa på kysten av Svartehavet til Mariupol i Azovhavet, og forsøkte å ta seg gjennom stredet.

Slepebåtens motor og skrog skal ha fått skader i sammenstøtet.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB uttaler til russiske nyhetsbyråer at de ukrainske fartøyene skal satt kursen gjennom stredet, til tross for at Russland hadde stengt det. FSB beskylder ukrainske myndigheter for å forsøke å provosere fram en konflikt.

Styrker kontrollen

Det har i flere måneder vært økende spenning mellom Ukraina og Russland. Krim er etter folkeretten ukrainsk territorium, men Russland gjennomførte i 2014 en ulovlig annektering av halvøya.

Russland har i årene etter satt mye inn på å befeste sin kontroll over området. Landet har blant annet bygd ei bru over stredet.

En traktat fra 2003 slår fast at Ukraina og Russland deler Kertsjstredet og Azovhavet.

Kertsjstredet er den eneste passasjen inn i Azovhavet. Trafikken under brua er nå blokkert av et tankskip, og flere titalls lasteskip som venter på å passere, står dermed fast.

(NTB/TV 2)