KOLLISJON: En 15-16 fots plastbåt kolliderte med et marinefartøy utenfor Ågotnes i Hordaland søndag. Slik ser fritidsbåten ut etter ulykken.
KOLLISJON: En 15-16 fots plastbåt kolliderte med et marinefartøy utenfor Ågotnes i Hordaland søndag. Slik ser fritidsbåten ut etter ulykken. Foto: Politiet

deltok i vakthold rundt havarerte «Helge ingstad»:

KNM «Olav Tryggvason» i kollisjon med fritidsbåt

Et marinefartøy og en mindre plastbåt kolliderte i Hordaland søndag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet fikk i 16.09-tiden melding om at et marinefartøy og en mindre båt har kollidert i Hjeltefjorden utenfor Ågotnes i Hordaland.

Det er en mindre fritidsbåt på 15-16 fot i plast og Forsvarets KNM «Olav Tryggvason» som har kollidert.

Det var to personer i fritidsbåten. Ifølge HRS Sør-Norge er disse tatt om bord og brakt til Ågotnes, der de blir møtt av ambulanse og politi.

Det var VG som først meldte om saken.

To om bord

Tidlige meldinger gikk ut på at to personer havnet i vannet under ulykken, men dette er ikke riktig.​

– De to som var om bord i den mindre båten har vist sittet i båten hele tiden mens den ble heist om bord i «Olav Tryggvason», sier operasjonsleder Dag Olav Sætre litt etter klokken 18.30.

Sætre sier det er for tidlig å si noe om hendelsesforløpet rundt ulykken. Både politiet og Statens havarikommisjon for forsvaret etterforsker saken.

Holdt vakt rundt fregatten

For bare få uker siden, om morgenen 8. november, kolliderte tankskipet Sola TS med marinefartøyet KNM «Helge Ingstad». I påvente av heving av det havarerte fartøyet, ligger det per i dag fortsatt i vannkanten.

Ifølge Forsvaret deltok KNM «Olav Tryggvason» i vaktholdet rundt den havarerte fregatten da ulykken skjedde.

– «Olav Tryggvason» har deltatt i vaktholdet rundt «Helge Ingstad» og var nettopp blitt avløst. «Olav Tryggvason» var på vei sørover fra den posisjonen. Da har det vært et sammenstøt med en mindre lystbåt på «Olav Tryggvasons» babord side. Båt og personell ble tatt om bord i «Olav Tryggvason» etter hendelsen, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2.

Han beskriver den mindre båten som en småbåt med påhengsmotor. Båten og de to som var om bord ble satt i land ved Ågotnes, hvor politi og ambulanse ventet.

INVOLVERT I KOLLISJON: Her er KNM «Olav Tryggvason» fotografert under øvelsen Joint Viking i 2015. Foto: Mats Grimsth/Forsvaret
INVOLVERT I KOLLISJON: Her er KNM «Olav Tryggvason» fotografert under øvelsen Joint Viking i 2015. Foto: Mats Grimsth/Forsvaret

Stordal kjenner ikke til om det ble skader på marinefartøyet etter sammenstøtet. Hendelsen skjedde like etter klokken 16.

Allsidig bruksområde

«Olav Tryggvason» ble levert i 2011 og brukes av marinen som logistikkfartøy. Forsvaret opplyser på sine nettsider at fartøyet assisterer samarbeidsetater som politi, tollvesen, fiskeridirektoratet og andre offentlige etater.

Andre oppgaver er å assistere Hovedredningssentralen som innsatsleder under søk og redning, og ikke minst ved oljeoppsamling etter skipsulykker.