– Ødelegger mye av troverdigheten

Kjetil Rekdal er skråsikker på opprykk på første forsøk. Det tviler ikke Jesper Mathisen på, men han er svært kritisk til hvordan det har gått med det hardtsatsende prosjektet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Jesper Mathisens tirade mot gamleklubben i vinduet øverst!

– Jeg har kommet til Sørlandet for å bli. Jeg kom hit i juni, og var veldig klar over at et sånt scenario var fullt mulig, sier Rekdal til TV 2 etter nedrykket.

– Hva sa du til spillerne i garderoben?

– At vi kommer tilbake. Det er bare til å riste det av seg. Når vi begynner å trene igjen i januar, skal Start tilbake. Vi skal bygge et lag som er bedre i 2020 enn det Start hadde i årets Eliteserie. Vi skal bygge et lag som slår fra seg. Vi blir ikke lenge i Obosligaen, slår Rekdal fast.

– Ødelegger mye

At Rekdal og Start jubler for opprykk ett år frem i tid, er ikke TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen i tvil om. Den tidligere Start-profilen er derimot krystallklar på at prosjektet har fått seg et skudd for baugen.

– Satsingen kommer til å fortsette. Start skal opp på første forsøk. Disse eierne – flere av dem er lokale – har gått inn og lovet at de skal være i klubben i ti år. De skal være med å bygge opp noe, påpeker Mathisen i en lengre tirade i sesongens siste FotballXtra.

– Start kommer sannsynligvis til å rykke rett opp igjen, men dette ødelegger mye for supportere, sponsorer og troverdigheten til prosjektet, følger han opp.

Nå blir Rosenborg, Molde og Brann byttet ut med Jerv, Notodden og Strømmen for sørlendingene. Det står ikke i stil med den massive pengeinnsprøytningen, som Mathisen anslår at ligger på 40-50 millioner kroner.

– Nå skal de spille mot Jerv igjen. All respekt for Jerv, men det er ikke dét disse guttene hadde seg for seg da de gikk inn og spyttet inn penger, understreker TV 2s fotballekspert.

Årst kritisk til pengebruken

En annen tidligere Start-profil, Ole Martin Årst, er kritisk til hvordan pengene er blitt forvaltet.

– Det er nøkkelen til hele fiaskoen. Man kan gjerne si at det at Start rykker ned, er en av tiårets svakeste prestasjoner når du ser på kvaliteten på spillergruppen. Jeg mener ikke det. Jeg mener laget ikke er godt nok, sier Årst i FotballXtra.

Blant annet har de gule og svarte øst ut penger på å styrke angrepet, uten å få mye i retur. Kevin Kabran ble klubbens toppscorer i Eliteserien med seks mål på 22 kamper.

Timillionersmannen Adeleke Akinyemi scoret bare tre på tolv kamper. Årst etterlyser karakterer og taktiske ferdigheter blant spillerne.

– Rekdal kom inn og gjorde nesten gull av gråstein, men det er ikke karakterer og typer der. Det må du vite når du henter. Du kan gjerne se etter teknisk begavede spillere og tro at «dette her er unge spillere som vi kan selge videre» – men nei, det er ikke slik det fungerer, mener den tidligere storscoreren.

– Det er for få rutinerte bærebjelker. Det ble skjebnesvangert, tilføyer han.

– Det er pinlig

Den vurderingen sier Mathisen seg enig i, og understreker at det er mange grunner til at det gikk som det gikk med den hardtsatsende klubben.

Særlig går han ut mot spillernes innstilling.

– Det ser ikke ut som at spillerne bryr seg. Jeg tror oppriktig at mange gir litt blaffen. Det er ikke så nøye, de kan dra til Sverige eller til Danmark. De lokale bryr seg kanskje, men de fleste av dem er ikke gode nok, mener Mathisen.

– Det er pinlig å se på en spillergruppe som presterer slik som dette. Greit nok hvis de ikke er gode nok, men vis litt stolthet og respekt overfor dem som dytter inn egne sparepenger i den kassen her, raser han.