FUNNET: Her, i et skogområde i Aarhus, gjorde en jeger funn av et skjelett forrige helg. Det skulle vise seg å være likrestene av Lisbet Nielsen.
FUNNET: Her, i et skogområde i Aarhus, gjorde en jeger funn av et skjelett forrige helg. Det skulle vise seg å være likrestene av Lisbet Nielsen. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix, Privat/Østjyllands Politi

Tobarnsmoren Lisbet (46) var savnet i ni år. Forrige helg gjorde jeger uhyggelig funn i skogen

Kjæresten hadde allerede drept to kvinner, men dette visste Lisbet trolig ingenting om da de ble sammen. Denne uken fikk familien hennes bekreftet mistanken de har hatt gjennom ni år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag 18. november gjorde en jeger et grufullt funn i et skogsholt ved flyplassen i Aarhus, øst i Danmark.

Jegeren fant tilfeldigvis rester fra det som viste seg å være et menneskeskjelett.

Torsdag bekreftet politiet i Danmark at skjelettet stammer fra Lisbet Nielsen – en 46 år gammel sykepleier og tobarnsmor som har vært savnet siden hun forsvant fra sitt hjem i Aarhus i oktober 2009.

Politiet gjorde den gang store søk etter Lisbet, men lyktes aldri å finne henne, skriver Østjyllands Politi i en pressemelding. Området hvor skjelettet ble funnet var også en del av søkeområdet til politiet for ni år siden, uten at man gjorde funn.

Likevel har politiet og familien lenge hatt en klar formening om hva som skjedde med Lisbet.

Kjæresten siktet

Allerede få dager etter at hun ble meldt savnet, stilte Lisbets pårørende opp i lokalavisen Århus Stiftstidende, og sa at de fryktet hun var utsatt for noe kriminelt. Samme dag pågrep politiet Bjarne Østergaard Madsen, skriver TV 2 i Danmark.

Den 42 år gamle mannen ble siktet for å ha drept Lisbet. Han var, inntil tett opp mot forsvinningen, hennes kjæreste.

Men før politiet rakk å stille mannen for en dommer og få hans forklaring, tok han sitt eget liv i varetekt.

TOK SITT EGET LIV: Bjarne Østergaard Madsen var siktet for drapet på Lisbet, men tok sitt eget liv i arresten. Foto: Privat
TOK SITT EGET LIV: Bjarne Østergaard Madsen var siktet for drapet på Lisbet, men tok sitt eget liv i arresten. Foto: Privat

To drap

Politiets mistanker mot kjæresten var ikke grunnløse. Madsen hadde allerede drept to av sine kjærester da han møtte Lisbet.

  • I 1983 drepte han, som 16-åring, sin 15 år gamle ungdomskjæreste Birthe Simonsen. Ifølge dansk TV 2 kvalte han kjæresten da hun ønsket å gjøre det slutt. På grunn av sin unge alder fikk han kun tre års fengselsstraff for drapet.
  • I 1990 drepte han sin 21 år gamle kjæreste Vivian Nielsen, også denne gang med kvelning. Motivet var ifølge politiet sjalusi. For dette ble Madsen erklært utilregnelig, og ble idømt psykiatrisk behandling på ubestemt tid. Han fikk også en schizofreni-diagnose.

Etter 14 år i behandling, ble Madsen i 2005 en fri mann, skriver TV 2 Danmark.

Holdt tett om drapene

Men Nielsen visste tilsynelatende ingenting om disse drapene da hun noen år senere kom i kontakt med Madsen.

De to møttes ifølge Ekstra Bladet på en datingnettside i mars 2009, bare syv måneder før Lisbet forsvant sporløst. Da var Lisbet singel, etter å ha skilt lag med faren til sine to tenåringssønner.

Ifølge den danske avisen, møtte Lisbet ved flere anledninger Madsens familie i løpet av månedene de var sammen. Selv om hans foreldre visste om drapsdommene til sønnen, sa de ingenting til Lisbet.

– Nei, vi hadde sånn sett lagt det hele bak oss. Det var jo helt tilbake i 1990 at han sist ble dømt. Vi tenkte ikke så mye over det, sa Madsens far til Ekstra Bladet i 2009.

På en ferie kort tid i forkant av forsvinningen, ble det ifølge avisen slutt mellom de to. I oktober 2009 ble Lisbet meldt savnet, og politiet pågrep Madsen for drap. Etter ønske fra familien ble hun erklært død i 2010.

Men liket fant man aldri – før nå, ni år senere.

Vil prøve å finne dødsårsak

Politiet anser nå saken som oppklart, men vil fortsatt forsøke å finne ut hvordan Lisbet døde.

– Det er en meget tragisk sak, som nå har fått et punktum. Rettsmedisinerne vil nå forsøke å finne en dødsårsak, men det kan bli veldig vanskelig, ettersom vi foreløpig kun har enkelte deler som har ligget der i mange år, sier politiinspektør René Raffo i Østjyllands Politi i en presseuttalelse.

Til tross for sakens utvikling, er det lite trolig at man får et sikkert svar på om Bjarne Østergaard Madsen drepte Lisbet Nielsen.

– Vi behandlet det som en drapssak den gang, og vår teori var at han var drapsmannen. Det var derfor vi siktet ham, for det var ikke noe i vår etterforskning som indikerte at noen andre sto bak. Men ettersom Bjarne Østergaard Madsen valgte å ta sitt eget liv i arresten, har saken aldri kommet opp for retten, sier Raffo til dansk TV 2.