Direktøren for Norges nest største museum: – Alt utenfor Oslo er tydeligvis uviktig

Mens Nasjonalmuseet i Oslo får en halv milliard fra staten neste år, sitter Kode i Bergen igjen med 26 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Museumssjefen i Bergen retter kraftig kritikk mot kulturministeren.

– Det blir en slags hovedstadsarroganse hvor kun det som skjer i Oslo er viktig. Alt annet er tydeligvis uviktig, sier Petter Snare, direktør ved Kode kunstmuseer og komponisthjem.

Kode er Norges nest største kunstmuseum, og har store samlinger av både Munch, Astrup og Dahl. I tillegg forvalter de komponisthjemmene til Edvard Grieg, Ole Bull og Harald Sæverud.

– Og dette får bare småpenger i forhold til Nasjonalmuseet i Oslo. Vi blir ansett som regionale aktiviteter, men det er det faktisk ikke. Vi er et av Norges aller best besøkte museer og forvalter nasjonalarven, sier Snare.

Ekstra støtte til nytt bygg

Mens Nasjonalmuseet i Oslo får over en halv milliard i statlig tilskudd til drift neste år, får Kode i Bergen 26 millioner kroner. Nasjonalmuseet får en økning på nærmere 180 millioner fra året før, og store deler av dette går til husleie i nytt bygg. Det viser tall fra Kulturdepartementet.

Men uavhengig av store kostnader til nytt museumsbygg i Oslo, syns Kode-direktøren skeivfordelingen fortsatt er for stor.

– Vi får fem prosent av de driftsmidlene Nasjonalmuseet får. Det er en enorm forskjell. Jeg har behov for betydelig mer for å få det til å gå opp hos oss. Vi trenger i alle fall 70 til 80 millioner kroner fra staten hvert år.

OMVISNING. Museumsdirektør Petter Snare viser stolt frem Munch-utstillingen på Kode i Bergen.
OMVISNING. Museumsdirektør Petter Snare viser stolt frem Munch-utstillingen på Kode i Bergen. Foto: Erlend H. Vikene

Og han mener det ikke bare er Bergen som er taperen, men alle museer utenfor hovedstaden. Regjeringen vil gi 192 millioner kroner ekstra til norske museer neste år, men mesteparten av dette går inn i det nye Nasjonalmuseet. Snare mener Oslo tar livet av norske museer.

– Det er ikke noe nasjonalt løft. Resten av Norge får nesten ingenting.

– Større økning i Bergen

Kulturminister Trine Skei Grande mener ikke Kode eller andre museer er forsømt. Hun legger vekt på at museene i Hordaland har hatt en større prosentvis økning i driftsstøtte de siste årene enn Oslo.

– Jeg syns ikke Bergen skal snakke seg selv ned, for de har hatt en stor økning. Det er lenge siden man vedtok å lage et nytt nasjonalmuseum, og da må man ta konsekvensene av dette valget. At Kode-direktøren velger å trekke frem akkurat det året Nasjonalmuseet får ekstra tilskudd på grunn av nytt bygg, er litt rart, sier Skei Grande.

Mellom 2014 og 2018 gikk Kode fra 19,5 millioner kroner til 25, 8 millioner i statlige tilskudd. Nasjonalmuseets støtte økte fra 279 millioner kroner til 324 millioner i samme periode. Tilskuddene til museet i Bergen økte dermed 31,9 prosent, mens Nasjonalmuseets økning var 16 prosent. At Kode hadde større prosentvis økning, betyr lite når beløpene er så forskjellige, mener Kode-direktøren.

– Sett opp mot det Nasjonalmuseet får, har vi hatt en økning fra nesten ingenting til litt mer enn ingenting. Det er på ingen måte godt nok, sier Snare.

Saken ble først omtalt i et innlegg i Bergens Tidende.

Ønsker gjennomgang

Kulturministeren sier hun vil ha en gjennomgang av tilskuddene til norske museer.

UTSTILLING. Noen av de mange Astrup-maleriene som er utstilt på Kode kunstmuseum i Bergen.
UTSTILLING. Noen av de mange Astrup-maleriene som er utstilt på Kode kunstmuseum i Bergen. Foto: Tor Henning Flaatten

– Vi skal være med og løfte Kode videre sånn vi har gjort før. Og jeg vil se på hvordan vi bruker tilskuddene, hvor mange det når og hvilke verdier vi skal forvalte videre, forteller Skei Grande.

I tillegg til egne inntekter og millionene fra staten, er Kode avhengig av økonomisk støtte fra Bergen kommune. Snare sier mesteparten av pengene går til å kunne holde dørene åpne.

– Nå må kulturministeren ta grep og finne pengene for at alle museer som bevarer viktig nasjonalarv får reelle driftsmuligheter, sier Kode-direktøren.