Skal tørke støv for 12 millioner kroner

Konsekvensen av et uhell under oppussing av et museumsbygg i Bergen, er enorm.

På kunstmuseet Kode i Bergen foregår nå en omhyggelig støvtørking. Intet mindre enn 4500 kunstgjenstander må renses for etsende betongstøv.

– Det første jeg merket var lukten. En rå lukt av betong, forteller Laila Lundberg Søreide og grøsser ved tanken.

Samlingslederen ved Kode kunstmuseer og komponisthjem i Bergen beskriver hva som møtte henne på jobb morgenen 25.november 2016. Museet var under oppussing så tusenvis av gjenstander sto trygt lagret i store saler for å unngå skader. Trodde de.

Husker du hva du tenkte da du så at støvet hadde trengt inn i rommene?

– Å herregud, tenkte jeg. Det var som å se det første snøfallet om vinteren. Det lå som et hvitt lag over alle flater. Det var et sjokk.

Slo alarm

Tre saler proppfulle av verdifulle kunstgjenstander var dekket av etsende betongstøv. Omlag 4500 kunstgjenstander sto i fare. Laila visste at det hastet med å få kontroll på situasjonen.

– Betongstøv er basisk og kan bli etsende hvis det får en kjemisk reaksjon med fukt. Derfor måtte vi raskt få kontroll på luftfuktigheten i rommene, forteller hun.

Eksterne kunstkonservatorer ble involvert og fem av kunstmuseets syv utstillingssaler ble stengt. Det er de fortsatt.

Tidenes støvtørking i gang

Nå er det endelig full sving på støvkostene. Ekspertise fra britiske Plowden & Smith i London går grundig til verks. Centimeter for centimeter kostes ørsmå støvpartikler opp og suges inn i spesialstøvsuger. Deretter må kunstgjenstandene tørkes med tilpassede svamper og ørsmå kluter. Museumsdirektør Petter Snare holder nesten pusten.

– Dette er dramatisk. Betongstøv er i realiteten småstein, forklarer Snare.

– Faren for at det setter riper eller får en kjemisk reaksjon, er overhengende. Derfor må alt arbeidet skje her inne i utstillingssalene hvor vi har full kontroll på luftfuktigheten, forteller han.

Prislapp: minst 12 millioner kroner

Det koster å rense de 4500 kunstgjenstandene. Kostnadene er estimert til minst 12 millioner kroner.

– Først må hver og en av gjenstandene renses omhyggelig. Deretter er det selve salene som må bli støvfrie slik at vi kan stille ut den fantastiske kunsten vår for publikum igjen. Det er en enorm prosess, forklarer museumsdirektøren.

Han er uansett lettet over å se at arbeidet nå er godt i gang.

– Nå får kunsten tilbake. Vi ser at de ikke er varig skadet. Det er helt fantastisk, stråler han.