UTRYGG IS: Dette bildet er tatt på Sognsvann ved en tidligere anledning, da forholdene var liknendene det vi ser denne helgen.
UTRYGG IS: Dette bildet er tatt på Sognsvann ved en tidligere anledning, da forholdene var liknendene det vi ser denne helgen. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Advarer mot utrygg is: – Den er livsfarlig

Oslo brann- og redningsetat er bekymret etter å ha sett flere personer teste isen. – Hold dere unna!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo Brann- og redningsetat er svært bekymret.

Fredag observerte de flere personer som var ute og testet isen forskjellige steder i Oslo-området.

– Isen er ikke trygg. Ved å gå ut på isen utsetter folk seg selv for betydelig fare, sier vakthavende stabssjef i Oslo brann- og redningsetat Lars Magne Hovtun til TV 2.

Da utrykningslederen på Grorud var ute og sjekket isforholdene fredag, møtte de en mann som nettopp hadde reddet et barn opp av et vann i Grorud.

Denne gangen gikk det heldigvis bra, men brannvesenet frykter å se flere tilfeller av dette i løpet av helgen.

Også i Hommersåk i Sandnes i Rogaland ble nødetatene lørdag ettermiddag varslet om at to fireåringer lekte på isen, og at den ene gikk gjennom.​

En av de voksne som bidro i redningsarbeidet ble sendt til sykehus, men guttene skal ikke ha blitt skadd.

110-sentralen Sør-Vest gikk ut og advarte mot utrygg is etter hendelsen.

Det samme gjør altså brannvesenet i Oslo.

Ujevn is

Selv om gradestokken har krøpet under null i hovedstaden og store deler av Østlandet, og isen kan se jevn ut, er den ikke trygg.

– Isen er svært ujevn. Det betyr at den kan være trygg ett sted, men så går du rett gjennom, sier Hovtun.

Han har derfor en oppfordring som gjelder alle:

– Hold dere unna!

Brannvesenet oppfordrer også til ikke å bare passe på seg selv, men også andre rundt islagte vann.

– Om du ser et barn som leker på isen, så si fra at det ikke er greit. Og fortell barna at dette er farlig, sier han.

60 sekunder

Brannvesenet har overflatereddere og redningsdykkere i beredskap. De frykter de kan måtte være nødt til å rykke ut denne helgen.

– Om du ser noen gå gjennom isen, ring 110 med en gang, sier Hovtun.

Fra Oslo brann- og redningsetat får melding om at noen har falt i vannet, skal redningsdykkerne være ute av døra på brannstasjonen i løpet av 60 sekunder.

– Men vann der folk går gjennom ligger ofte avsidesliggende til, og vi bruker litt tid på å komme oss dit. Å gå gjennom isen kan helt klart få et tragisk utfall, sier han, og legger til at helgen vi nå er inne i er en klassisk helg der folk går gjennom isen.

I BEREDSKAP: Brannvesenet har overflatereddere og dykkere i beredskap i tilfelle noen skule gå gjennom isen. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Lars Magne Hovtun / Oslo brann- og redningsetat
I BEREDSKAP: Brannvesenet har overflatereddere og dykkere i beredskap i tilfelle noen skule gå gjennom isen. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Lars Magne Hovtun / Oslo brann- og redningsetat

– Det er kaldt, og det er relativt pent vær. Vi håper folk klarer holde seg unna, vi håper vi sipper å rykke ut på sånne hendelser i det hele tatt, sier Hovtun.

Brannvesenet i Oslo vil i helga reise ut til spesielt utsatte vann for å følge litt med, men understreker at de langt fra klarer være over alt.