OPPTUR: Petter Northug ble bare slått av Håvard Solås Taugbøl på Gålå.
OPPTUR: Petter Northug ble bare slått av Håvard Solås Taugbøl på Gålå. Foto: Olsen, Geir

Kjempeopptur for Northug på Gålå-sprinten

Petter Northug viste gryende VM-form og kom på andreplass på sprinten i norgescupen på Gålå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette var noe helt annet. Rett og slett. Det er første virkelige lysglimt, sier TV 2s langrennsekspert, Petter Soleng Skinstad.

Til tross for en gedigen opptur, demper skistjernen forventningene selv.

– Det kjennes ikke godt. Jeg kjenner at jeg er i dårlig form, og ikke har punchen, sier Northug til NRK.

Landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter overfor statskanalen at Northug kommer til å få sjansen i verdenscupen før VM. Han mener imidlertid Northug bør stå over Lillehammer, noe hovedpersonen selv er enig i.

– Per dags dato er jeg langt unna å ta meg videre fra en prolog i verdenscup. Jeg ser ikke noe poeng i det, så da er det veldig liten vits å gå der, siteres Northug av NRK.

Fredag ble mosbyggen smadret av konkurrentene, og var mer enn to minutter bak Dario Cologna på 15 kilometer fristil – en uke etter at han sviktet på Beitostølen.

På lørdagens sprint var det en helt annen Northug som gikk i løypene på Gålå.

32-åringen tok seg til finalen, der han endte på andreplass. Northug ble bare slått av Håvard Solås Taugbøl. Pål Trøan Aune ble nummer tre.

– Taktiske vurderinger i verdensklasse

Skinstad fulgte rennet fra tribuneplass, og melder om en Northug som hadde bra med fart i kroppen.

– Han er ikke godt nok trent og i god nok form til å styre heatet, som han kanskje ville gjort i toppform. Men han er i god nok form til å henge med, og da har han både farten og rutinen. De taktiske vurderingene er helt i verdensklasse, så dette viser at det ikke er et umulig prosjekt å få dette til å funke på aller høyeste nivå, mener Skinstad.

Samtidig som Northug går norgescup på Gålå, gås det verdenscupåpning i Finland. Selv om det nok er der mosbyggen helst skulle vært denne helgen, mener TV 2s langrennsekspert en ikke skal ta lett på norgescupen.

– Sprint i norgescup er svært høyt nivå. Du har massevis av løpere med verdenscuperfaring, og løpere som har trent knallhardt inn mot denne helgen nettopp for å ha sjanse til å kvalifisere seg til verdenscupen på Lillehammer, argumenterer Skinstad.

– Solås Taugbøl har vært i verdenscupfinaler. Både Pål Golberg og Andrew Young ryker i kvartfinalen. Det er ikke bare til å møte opp i norgescup og plukke pallplasser, slår han fast.

Resultatet er også en markant forbedring fra tilsvarende sprint på Gålå i fjor, der Northug ble slått ut i kvartfinalen.

Slo ut sterke løpere

I prologen kom mosbyggen på 25. plass, 8,5 sekunder bak Solås Taugbøl, som også vant prologen.

Skinstad understreker at den var litt for svak for Northugs del.

– Det han gjør i heatene er veldig bra, men prologen hadde ikke holdt til avansement i verdenscupen, påpeker TV 2s langrennsekspert.

Skistjernen tok seg greit videre fra kvartfinaleheatet. Der kom han på andreplass, sekundet foran sprintlandslagskamerat Pål Golberg på tredje.

32-åringen slo også ut en sterk løper som Fredrik Riseth i kvartfinaleheatet sitt.

I semifinalen ble han kun slått med noen få hundredeler av Pål Trøan Aune.

Northug sa på Beitostølen nylig at han ikke tror det blir noe verdenscup på ham før jul, og at han må gå konkurranser og se hvordan kroppen fungerer.