LEGGES NED: 64 passkontorer her til lands skal legges ned.
LEGGES NED: 64 passkontorer her til lands skal legges ned. Foto: Nesvold, Jon Olav

64 passkontor legges ned i Norge

Nesten halvparten av landets passkontor skal legge ned. Justisdepartementet sier sikkerhet er årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed er det 77 steder igjen der du kan få utstedt pass, etter at 64 kontorer blir nedlagt.

For å kompensere for de praktiske problemene som oppstår for alle dem som mister passkontoret der de bor, innføres det tilbud om timebestilling og utvidet åpningstid for de gjenstående passkontorene.

Noen steder, der folk får svært lang reisevei, vil det bli opprettet mobile passkontor.

Justisdepartementet begrunner nedleggelsene med at Riksrevisjonen sier det er for dårlig sikkerhet og rutiner for å utstede pass i Norge. I tillegg opplyser departementet at Politidirektoratet mener at det ikke er forsvarlig å ha så mange passkontorer hvis man skal ivareta kvalitet og sikkerhet. Et kontor bør utstede mellom 4.000–5.000 pass i året.

– Det er for enkelt å skaffe seg et pass på falskt grunnlag. Over 30.000 norske pass ble borte i fjor, og vi vet at disse kan brukes til alt fra svindel og trygdemisbruk, til organisert kriminalitet og terrorisme, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Det er uklart når nedleggelsene vil starte. Justisdepartementet sier til NTB at dette må Politidirektoratet svare på. Politidirektoratet opplyser at de venter på oppdragsbrev om saken fra Justisdepartementet.

(NTB)