Football Leaks:

– Sergio Ramos testet positivt for doping etter Champions League-finale – slapp straff

Sergio Ramos feirer med familien etter kampslutt i Champions League-finalen i 2017. Kort tid senere avla han en positiv dopingprøve.
Sergio Ramos feirer med familien etter kampslutt i Champions League-finalen i 2017. Kort tid senere avla han en positiv dopingprøve. Foto: Frank Augstein
Men det er en annen sak som ryster TV 2-ekspert Mads Kaggestad. Real Madrid benekter anklagene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter Champions League-finalen mot Juventus i 2017, der Real Madrid vant 4-1, testet Sergio Ramos positivt for doping.

Likevel slapp han straff.

Det melder de 14 nettstedene som samarbeider om Football Leaks-avsløringene, med Der Spiegel i spissen.

I tillegg hevdes det at den spanske landslagsspilleren ved en senere anledning ikke har fulgt dopingkontrollørenes instruksjoner, og at Real Madrids klubbleger ved et tilfelle har overtatt og gjennomført dopingkontroll av egne spillere etter misnøye fra blant andre Cristiano Ronaldo.

Særlig det sistnevnte reagerer TV 2s antidoping-ekspert Mads Kaggestad på.

– Det er jo helt uhørt og latterlig. Det sier seg selv at det ikke er holdbart at klubber tester egne spillere og at ingenting skjer, sier Kaggestad.

Fredag kveld benekter Real Madrid anklagene mot Ramos i en pressemelding. De vil ikke kommentere de andre påstandene.

Ifølge papirer som er fremkommet i den gigantiske lekkasjen på 70 millioner dokumenter testet Ramos positivt for det betennelsedempende stoffet deksametason.

Førte opp feil stoff

Kortinsonpreparatet er forbudt i konkurranse, men kan være tillatt om du oppgir at du har brukt det i forkant når du avlegger dopingprøven.

Det gjorde ikke Sergio Ramos.

Likevel slapp han straff, fordi legen tok på seg skylden. Han innrømmet at han hadde gitt Ramos to injeksjoner av stoffet i knær og skulder, dagen før kampen.

Real Madrids stopperkjempe hadde imidlertid oppgitt at han hadde brukt et annet forbudt stoff: betametason, et stoff som fungerer på samme måten.

Legen hadde nemlig ifølge forklaringen oppgitt feil stoff til klubben og Ramos selv.

Trodde på legen

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) valgte å ta forklaringen til følge, men oppmuntret både legen og midtstopperen til å være mer forsiktige i fremtiden.

På spørsmål fra Der Spiegel svarer UEFA at avgjørelsen var i tråd med reglene til Det internasjonale antidopingbyrået. (WADA). Hverken FIFA eller WADA valgte å anke avgjørelsen.

I Norge kan man dra parelleller til Therese Johaug-saken. Langrennsløperen ble utestengt i 18 måneder, til tross fo rat lege Fredrik Bendiksen tok på seg skylden for at Johaug hadde brukt leppekremen trofodermin som inneholder det forbudte stoffet clostebol.

Ulikheten er at clostebol er et anabolt steroid som er forbudt å ha i kroppen i alle sammenhenger.

Mer dopingtrøbbel

Sergio Ramos har vært i trøbbel med antidopingmyndighetene også i nyere tid.

Etter en kamp mot Malaga i vår ble Real Madrid-kapteinen valgt ut til dopingtest. Til tross for det som hevdes å være flere advarsler fra dopingkontrolløren valgte Ramos å dusje før han avla den.

I henhold til spanske antidopinglover kan dette tolkes som å være til hindring for dopingkontrollprosedyrene, av frykt for manipulasjon av dopingprøvene.

Det spanske antidopingbyrået sier at etterforskningen ikke viste at det hadde foregått brudd på reglene.

Benekter anklagene

Real Madrid, som tidligere ikke har svart på henvendelser om sakene, kom fredag kveld med en pressemelding der de adresserer påstandene:

«Med hensyn til rapportene publisert av Der Spiegel angående vår kaptein Sergio Ramos ønsker klubben å uttrykke følgende:

1. Sergio Ramos har aldri brutt antidoping-regler.

2. UEFA spurte om spesifikk informasjon og lukket umiddelbart saken som blir referert til, slik det er vanlig i slike instanser, etter tester utført av eksperter fra WADA og UEFA selv.

3. Når det gjelder resten av innholdet publisert vil klubben ikke komme med noen kommentarer, gitt den helt klart manglende substansen i rapportene.»

Stusser

Basert på dokumentene som er lekket virker det å være en noe forenklet fremstilling.

– Det virker veldig rart at ingen av de to sakene skal gi noen form for konsekvens overhodet, sier TV 2s antidoping-ekspert Mads Kaggestad.

– Det kan være forklaringen hans rundt den positive dopingprøven er sann, men det er mange dopingtatte utøvere som straffes til tross for at de blir trodd, på grunn av det objektive ansvaret man har. Ikke bare Therese Johaug, men i mange saker der idrettsutøvere får idrettskarrierene ødelagt og blir stemplet som dopere. Slik er det litt ellers i samfunnet også, har man et stort apparat med gode nok advokater, så er det lettere å slippe unna.

Han mener den andre saken også er vel så alvorlig som den første.

– Når Ramos ikke følger instruksjonene til dopingkontrolløren, så mister han troverdighet, og ikke minst systemet rundt. Det skal ikke skje, sier Kaggestad.

– Det virker veldig inkonsekvent. Det virker egentlig ikke som om den saken er behandlet overhodet egentlig.

Reagerer kraftig på dopingtest-bråk

Han rister også på hodet av opplysningene om at Real Madrids klubbleger skal ha tatt over dopingkontrollene av egne spillere etter at Cristiano Ronaldo ble frustrert under en uanmeldt dopingtest fra UEFA på klubbens treningsfelt i februar 2017.

– I det store bildet så forsterker disse sakene bare at antidopingarbeidet er inkonsekvent på tvers av idretter. Det er jo ikke noe overraskende egentlig. I fotball har man ikke definert doping som et problem, og da blir det heller ikke behandlet ordentlig.

Lik TV 2 Sporten på Facebook